Noutăți

Modulul spaţial InSight a ajuns cu bine pe Marte. Va trebui să investigheze dacă și în ce măsură este activă din punct de vedere tectonic Planeta Roșie

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA în data de 5 mai 2018, a asolizat cu bine, luni seara, într-o regiune plană a planetei Marte, după o călătorie în spaţiu care a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri. InSight este prescurtarea pentru Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport sau „Explorarea interiorului utilizând investigații seismice, geodezie și transferul căldurii”. În următorii ani, misiunea InSight ar trebui să ofere date despre interiorul planetei Marte și să ajute la înțelegerea mai bună a formării planetelor telurice în Sistemul Solar și a exoplanetelor terestre în alte sisteme.

Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar. După asolizare, InSight va săpa o groapă adâncă şi va încerca să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă şi această planetă telurică are un nucleu fierbinte aşa cum este cel terestru. De asemenea, modulul InSight este dotat cu un seismometru pentru a detecta şi cele mai slabe seisme marţiene.

Dacă planeta Marte este activă din punct de vedere tectonic, InSight va detecta acest lucru. Pentru moment, nu ştim cum arată interiorul planetei Marte. Mai multe misiuni trecute au dus seismometre la suprafaţa lui Marte dar rezultatele au întârziat să apară. Spre exemplu, în cazul sondelor Viking, seismometrul din dotarea primei sonde nu s-a deschis, iar cel din dotarea celei de-a doua nu făcea decât să înregistreze mişcările imprimate sondei de vântul marţian.

Această asolizare pe Marte este prima după cea a roverului autonom Curiosity, care a ajuns la destinaţie în 2012 şi este în prezent singurul robot rămas în activitate pe scoarţa acestei planete. Doar Statele Unite au reuşit să plaseze cu succes dispozitive robotizate pe Marte. Fosta URSS a prăbuşit mai multe module de aterizare pe vecinul nostru, la fel ca europenii, cel mai recent incident de acest tip având loc în 2016.

sursa: https://www.sciencealert.com/nasa-s-insight-successfully-landed-on-mars-here-s-how-the-world-reacted
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii