Noutăți

Modul diferit în care necuvântătoarele văd lumea, în comparație cu noi, oamenii

Animalele văd lumea altfel decât o vedem noi, oamenii. La câini, cai, pisici, precum și la alte numeroase animale, forma pupilei ochiului variază de la un simplu cerc, în lumină slabă, la o fantă îngustă sau un dreptunghi atunci când lumina este una intensă.

Se presupune că acest lucru se datorează faptului că o pupilă alungită permite un control mai bun al cantităţii de lumină care intră în ochi. La o pisică aria pupilei variază cu un factor de 135 între momentul când pupila este deschisă la maxim şi momentul când pupila este îngustată complet, în timp ce la oameni, care au o pupilă circulară, aria pupilei variază cu un factor de 15.

Tocmai acest factor le conferă unor viețuitoare abilitatea de a vedea pe timpul nopți mult mai bine decât o putem face noi.

Oamenii se folosesc de trei tipuri de receptori pentru a vedea un spectru larg de culori, însă nu același lucru se întâmplă și în lumea necuvântătoarelor. Cele mai multe animale au doar doi receptori care îi ajută să perceapă o paletă mult mai îngustă de culori decât suntem noi capabili. Cum văd lumea aceste viețuitoare în comparație cu omul veți putea desluși și dvs în aceste comparații realizate de către cei de la wittyfeed.com:

Om vs Fluture

mzp9hobqnsvybn0dh6ym

Om vs albină

ddxj0fybkb85xb7pxvqx.png

Om vs șoricel

kjvhjkykzv5rs2w0aiv9.png

Om vs păsări

4k6nvolfviri9sdlcxnr.png

Om vs câine/pisică

70m9ltyxfcaapyzhm6dt.png

sursa: http://advances.sciencemag.org/content/1/7/e1500391

sursa: https://www.wittyfeed.com/story/53425/animals-see-it-differently

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii