Noutăți

Moartea unui nemuritor. Rămășițele unui tardigrad, creatură despre care se credea că poate trăi o eternitate, au fost găsite sub gheața din Antarctica

Se pare că super-eroii noștri preferați, tardigradele nu sunt complet indestructibile. Dar chiar și moarte aceste nevertebrate continuă să uimească. Oamenii de știință au descoperit la un kilometru sub gheața din Antarctica rămășițele acestei creaturi bizare. Cum a ajuns acest urs de apă, cum mai este denumit, în acest loc rămâne un mister.

„Descoperirea a fost complet neașteptată pentru că Tardigradele sunt cele mai rezistente creaturi de pe Pământ. Această ființă foarte rezistentă poate fi fiartă, îngheţată sau iradiată și nu moare”, spune micropaleontologul David Harwood pentru Nature. Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 mm lungime. Larvele de abia eclozate au până la 0,05 mm. Aceste creaturi pot fi găsite în sol și nisip, în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare și, potrivit experților, pot trăi și în spațiul cosmic.

Forajul din Antarctica a fost realizat sub auspiciile proiectului SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access), iar oamenii de știință nu se așteptau să găsească nevertebrata aici, sau mai bine zis nu se așteptau să găsească un tardigrad mort.

Tradigradul ar fi putut ajunge în Antarctica din ocean. În urmă cu cinci până la zece mii de ani, foaia de gheață a Antarcticii era mai subțire, ceea ce ar fi permis ca apa de mare să treacă sub gheața plutitoare, transportând organisme împreună cu aceasta, care în cele din urmă au fost prinse sub blocurile de gheață. Totuși aceste sunt pure speculații neexistând multe indicii în acest sens.

Pasul următor în studiul acestor rămășițe interesante sunt o încercare de a determina vârsta lor prin folosirea datărilor cu radiocarbon. În plus, cercetătorii vor încerca să extragă fragmente de ADN pentru a afla dacă sunt specii marine sau de apă dulce. În cele din urmă, oamenii de știință vor efectua analize chimice ale conținutului de carbon, pentru a vedea dacă se poate determina dacă animalele și-au petrecut zilele în lumina soarelui sau în întuneric, mult sub gheața din Antarctica.

Până în prezent se credea că aceste creaturi sunt nemuritoare datorită criptobiozei, un mecanism de autoapărare care le permite să-și oprească în totalitate metabolismul.

sursa: https://bigthink.com/surprising-science/tardigrade-under-antarctic?rebelltitem=4#rebelltitem4

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii