Cunoaste lumea

Noutăți

Moartea Neagră! O călătorie în trecut, în vremea în care ciuma a devastat continentul european…

  •  
  •  
  •  

Ne întoarcem în anul 1347, octombrie, atunci când 12 corăbii genoveze acostau în portul Messina, din Sicilia. De la bordul lor au coborât niște marinari slăbiți și bolnavi. Erau bolnavi de ciumă, iar cumplita boală își începe acum călătoria ucigașă prin Europa.

La răspândirea ei o contribuție importantă și-au adus-o și purecii purtați de șobolanii coborâți de la bordul corăbiilor. Atunci când epidemia de ciumă se va fi încheiat, bătrânul continent pierduse între 30% și 50% dintre locuitori.

Se pare că pandemia de ciumă a izbucnit zona centrală și vestică a Chinei, în jurul anului 1331. Estimările din zilele noastre arată că populația Chinei a scăzut cu circa o treime între 1331 și 1339.

De aici, de-a lungul Drumului Mătăsii, epidemia a început să călătorească înspre vest, încet dar foarte hotărât. Există și un incident dramatic.

În 1347 hoardele mongole, sub conducerea lui Djanibek, au atacat orașul-port genovez Kaffa (în prezent Feodosia), aflat pe coasta Crimeii, la extremitatea vestică a Drumului Mătăsii.

Pe timpul asediului, armata mongolă este cuprinsă de brațele mortale ale ciumei. Mii de luptători cad victime bolii. În loc să se retragă, Djanibek hotărăște să arunce cadavrele celor răpuși de boală, peste zidurile cetății, cu ajutorul catapultelor.

Decizia aceasta era una strategică și oarecum firească pentru acea vreme. În felul acesta scăpa de morții care ar fi răspândit în continuare boala și răspândea boala în rândul asediaților.

Genovezii din Kaffa nu au mai rezistat asediului, s-au urcat în corăbii și s-au îndreptat către casă. În octombrie 1347 douăsprezece corăbii ajungeau în Sicilia. Relatări contemporane descriau punțile lor pline de oameni slăbiți de boală și de cadavre.

Alte corăbii, care au plecat mai târziu din Kaffa și au ajuns în Veneția și Genova la începutul anului 1348. Ciuma începe să se răspândească. Se iau decizii rapide. Corăbiile care vin dinspre est nu mai au voie să intre în porturile din Italia.

Din nefericire, veștile călătoreau foarte încet pe acea vreme iar corăbiile cărora li se refuzase accesul s-au îndreptat către Marsilia, unde au acostat fără probleme. De aici încolo începe marea tragedie care a decimat populația Europei.

Mai mult: Stiință și Tehnică


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii