Noutăți

Misterul ecologic din Kazahstan: peste 100.000 de antilope saiga au murit în doar câteva săptămâni.

Ca specie, antilopa saiga a îndurat multe. Se regăseau pe tot mapamondul pe vremea mamuţilor, dar au dispărut în număr masiv în timpul ultimei ere glaciare, apoi, odată cu pierdere habitatului și necruţătoarei vânătari în timpul secoluluil 20. În prezent, ele sunt considerate o specie pe cale de dispariție și protejate de guvernul Kazahstanului.

În jurul zilei de 10 mai 2015, au început să moară în masă. În doar câteva săptămâni, un număr mare de specii au fost găsite moarte – aproape 121.000 de animale, au declarat oficialii din Kazahstan, funcționari ai Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

imrs.php

Pentru o specie pe cale de dispariție, acest lucru este dramatic, dacă nu catastrofal. Kazahstan are în jur de 90 la sută din populaţia lumii de antilope Saiga, populaţie estimată la aproximativ 250.000 de animale înainte de începerea acestei catastrofe. Experții sunt șocati. “Este foarte dureros să asistăm la această mortalitate în masă,” a spus Erlan Nysynbaev, vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazahstan.

“Este foarte dramatic și traumatic, cu o mortalitate de 100,” a declarat săptamâna aceasta, pentru publicaţia New Scientist, Richard Kock de la Colgiul Veterniar Regal. “Nu cunosc nici un exemplu în istorie cu acest nivel de mortalitate”, a adaugat Kock, menționând că animalele mor din cauza problemelor respiratorii și diaree extremă.

shutterstock_141823939--tojpeg_1415456912678_x2
Există ipoteze că starea precară de săntăte a antilopelor s-ar datora unor lansări de rachete provenite din spațiul rusesc, în apropiere de zona în care trăiesc aceste animale (aceste lansări au cauzat deja unele controverse în Kazahstan). Însa Agenția Spațială Kazahstan a infirmat această ipoteza. Joia trecută, cercetătorii care lucrează cu UNEP spun că două agenții de studiu al agenţilor patogeni, Pasteurella și Clostridia, spun că animalele par să fi avut sistemul imunitar slăbit de un alt factor necunoscut.

Oricare ar fi cauza deceselor, experții se tem să nu fie mai rău. “Moartea antilopei Saiga este o tragedie foarte mare”, a declarat omul de ştiinţă Bibigul Sarsenova, într-un interviu acordat reporterilor Reuters. “În cazul în care acest lucru se întâmplă din nou anul viitor, antilopele pot dispărea pur și simplu.” Dar speranţa este că, dacă moartea poate fi controlată sau oprită, animalele pot reveni la un număr pozitiv.

traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: Washington post, cnn, euronews


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Misterul ecologic din Kazahstan: peste 100.000 de antilope saiga au murit în doar câteva săptămâni.

  1. Florea Buica // 24 iulie 2015 at 15:21 // Răspunde

    Basme pentru adormit copii. La fel ca gripa spaniola, pelagra, sida, invazia lacustelor, etc., e o noua boala creata in laborator. Populatia lumii trebui sa ajunga in urmatorii ani la un miliard de locuitori.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii