Noutăți

Misterioasele Movile din județul Mureș, dintre localitățile Raciu și Sânmartinu de Câmpie

Vă spuneam și cu alte ocazii că pe teritoriul României pot fi găsite peste 5.000 de movile cu aspect tumular, multe dintre acestea fiind morminte antice neinvestigate de arheologi. Într-un scurtmetraj realizat acum doi ani, am și prezentat o parte dintre cele mai interesante formațiuni de acest tip, demonstrând potențialul arheologic extraordinar care există.

În acest articol vă semnalez un alt grup de movile misterioase aflate în județul Mureș, între localitățile Raciu și Sânmartinu de Câmpie, chiar la marginea șoselei; cu alte cuvinte, ușor de vizitat de oricine. E ușor de observat asemănarea cu “Piramidele de la Șona”…

Pentru semnalarea acestora trebuie să îi mulțumim lui Costi Vodă care le-a fotografiat și ni le-a trimis pentru a le face publice. Cei care nu ați vizionat scurtmetrajul Comori și ocuri misterioase din România, o puteți face acum. Video,mai josm după galeria foto:

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

movile 1

movile 2

movile 3

movile 4

movile 5

movile 6

movile 7

Film Comori și locuri enigmatice din România:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Misterioasele Movile din județul Mureș, dintre localitățile Raciu și Sânmartinu de Câmpie

 1. Claudiu Chertes // 8 august 2016 at 10:27 // Răspunde

  In apropiere de aceste movile, mai este o movila, cunoscuta ca fiind comoara din Ulies.
  Am crescut cu multe povesti despre aceasta comoara. Oamenii in varsta transmit mai departe povestile auzite la randul lor in copilarie, despre comoara care contine boi cu plug de aur si alte bogatii din aur masiv. Deasemenea se vorbeste mult despre faptul ca este o comoara ascunsa cu vraji/blesteme. Satenii (acum ceva mai mult timp) au incercat sa sape dupa comoara, dar descopereau a doua zi ca tot pamantul sapat in ziua precedenta, era pus la loc fara urma de sapatura pe el. In incercarea de a opri acest fenomen, au transportat pamantul cu carele in alt sat, dar la un moment dat au gasit cateva bucati de scanduri sau bucati de cufere si s-au luat la bataie, nestiind cum sa imparta comoara de care se apropiau. Urmatoarea zi s-a repetat scena cu pamantul care era la locul lui, iar satenii au renuntat sa mai caute comoara.
  In zona se mai pot auzi si alte povesti despre aceasta comoara, dar nu pentru mult timp, pentru ca dispar generatiile care mai tin la astfel de povesti.
  Pentru identificarea pozitie cu google maps – 46.741932, 24.381885

 2. Daca sapi o groapa mare pentru a pune ,,ceva”in ea,pentru a scapa de pamintul ramas,musai sa sapi alta groapa.S-ar putea gasi ceva,,shit-uri”neimportante in jurul acestor movile.In unele locuri unde s-au dat lupte,au fost epizootii sau epidemii,movilele ar fi putut fi ridicate pentru siguranta ,peste gropile unde au fost arse cadavrele dupa ce, spre exemplu,oamenilor l-i s-a luat tot ce le apartinea(in cazul luptelor ,cadavrele erau strivite sau mutilate ingrozitor si indiferent de rang erau pusi toti acolo).Ar fi putut fi tumuli de paza;un turn sau foisor puteau fi vazute si de inamic de departe, insa tumulii nu le spuneau nimic,astfel,puteau fi ei luati prin surprindere de catre cei care se aparau.Cei cu,,comori”;Unii oameni se stingeau fara urmasi,lucrurile ce ramineau nu se cuveneau nimanui.In cazul oamenilor simpli,casele simple,acareturile, se rezolvau cu focul si plugul.In cazul oamenilor instariti casele din piatra sau caramida erau acoperite cu pamint.Hotii de morminte?Nu existau atunci.Vasele si obiectele scumpe nu erau folosite in mod curent atunci, nici chiar de catre cei care si le permiteau.Vrei sa bei vin?Vinul este mai bun in cani de lut smaltuite sau ulcele din lemn.Mincarea gatita este mai buna in strachini si cu tacimuri din lemn.Se minca obisnuit,mincaruri traditionale.(una din mesele obisnuite ale lui Napoleon Bonaparte:o bucata de brinza,o bucata de paine,citiva catei de usturoi).Era o vorba in acele vremuri:,,cind primesc o moneda de aur,o duc la ai mei sa vada cum arata.Daca-mi trebuiesc citeva banite de griu dau o oaie, sau o legatura de piei pe o bute de vin.”Cred si eu ca trebuiesc scanate mai intai si avute in vedere cele care au importanta.

 3. Ii rog frumos pe cei ce stiu sa-mi spuna si mie cati tumuli de acest fel sunt in Ardeal? Adica, din cei 5000 de pe teritoriul Romaniei, cam cati se afla in Ardeal?
  Multumesc!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii