Noutăți

Miraculoasa bisericuță din Vasta, cea din care cresc 17 copaci. Oamenii de știință nu pot explica ce se petrece aici…

“Lasă-mi trupul să devină o biserică,
Sângele Meu un râu,
Părul meu o pădure.”

Acestea sunt vorbele Sfintei Teodora originară din Melpia, Grecia antică. Ceea ce știm despre viața sa este strâns legat de bisericuța din Vasta, în sudul Greciei, iar aceste informații sunt în întregime legate de tradiția locală.  Capela mică din sudul Greciei este cunoscută în întreaga lume. Miracolul păstrat de zidurile acestei clădiri aduce mii și mii de vizitatori pe an.

135598.bSf. Teodora de la Vasta

Se spune că pe aceste locuri a fost îngropată Sfânta Teodora. Localnicii au construit o mică bisericuță lângă mormântul său. În timp, un miracol s-a întimplat: pe acoperiș au crescut 17 copaci, unii imenși, cântărind chiar și o tonă unul singur, iar de sub bisericuță a început să curgă un râu ale cărui ape se spune că ar fi sfințite. Ceea ce surpinde pe toată lumea este faptul că în interior nu se vede niciun trunchi de copac, rădăcinile fiind răspândite prin pereți și acoperiș, formând corp comun cu cladirea, transformând-o într-un corp viu. Și cu toată această uriașă presiune, clădirea a rămas în picioare de generații…

Capela Sf. Teodora datează aproximativ din secolul al 12-lea și este în întregime din piatră. Așa cum spuneram, ceea ce este extraordinar despre această biserică e existența acestor copaci de pe acoperiș. Cei mai mulți dintre ei au un diametru de peste 30 cm, iar unii de peste 1 m. Acoperișul bisericuței este subțire și fără nici un suport special, iar acești copaci au rămas în picioare peste timp, printr-un adevărat miracol. Oamenii de știință au studiat cazul și mărturisesc incapacitatea lor de a explica modul în care copacii cresc pe un astfel de acoperiș subțire, fără a distruge biserica.

Micuța biserică este sub mare presiune și, în timp, unele lucrări de restaurare minoră au fost necesare. Intervențiile neprofesioniste au afectat arhitectura bisericii, dar într-o mică măsură.

a74c2-6050553591_5cda250b17_b
În anul 2003, la al 4-lea simpozion de “Arheometrie” din Grecia, a fost prezentat un raport geofizic despre bisericuța din Vasta. Cercetătorii de la Universitatea din Patras au venit la Vasta special pentru a studia “minunea”. Ei au decis să facă un test cu ultrasunete și să analizeze fiecare parte a pereților. Rezultatele studiului au oferit cercetătorilor răspunsurile necesare pentru a primi aprobările pentru restaurarea completă a monumentului. Ei au observat modul în care rădăcinile au crescut prin spațiile mici dintre pietrele zidului, de sus de pe acoperiș pâna jos, la sol. Zidurile sunt supuse unei presiuni constante, iar clădirea a devenit practic “un corp viu”. Descoperirile arheologice și analizele specialiștilor au dus toate la aceeași concluzie: modul în care rădăcinile au crescut și faptul că biserica și acoperișul sunt neatinse de secole, pare a fi de fapt un adevărat miracol, unic în această lume și de neexplicat.

2013-07-20-14.28.26

Eleftherios Beligiannis, un inginer din Atena, a declarat în 1986: “Vânturile care suflă în acea zonă au puterea de a dezrădăcina copaci. Este clar cât de multă forță au cei 17 copaci și cât apasă pe acoperiș. Dar ei nu au fost doborâți.”

Loukos Constantinos, un geolog din Corint, a declarat în 1987: “Nu există nici o explicație geologică. Este un miracol continuu.”

George Raptis, un silvicultor de Nafpaktos, a declarat în 1992: “Întregul fenomen este dincolo de oricare dintre explicațiile logice, naturale și științifice ale omului.”

Această biserică este, de asemenea, în Cartea Recordurilor ca o minune inexplicabilă.

Saint Theodora chapel in Arcadia, Greece
Credincioșii vad această biserică drept un miracol, sărbătorind ziua Sfintei Teodora, timp de secole, în fiecare an, în Marțea Luminată (săptămâna Paștelui)  până în 1956, când sărbătoarea a fost transferată pe 11 septembrie din cauza unei anumite asemănări cu povestea Sfintei Teodora din Alexandria, care este sărbătorită, de asemenea, în acea zi.

Sfânta Teodora din Vasta a trăit în secolul al zecelea în apropiere de granița dintre regiunile Messinia și Arcadia în Grecia antică. Zona a fost atacată de bandiți, iar Teodora s-a hotărât să ajute în apărarea satului ei. Ca femeie, acest lucru era de neconceput, însă tânăra nu a fost descurajată și s-a deghizat în bărbat, cu scopul de a lupta în apărarea satului și a locurilor din împrejurimi. Din păcate, Teodora nu a supraviețuit și pe patul de moarte a rostit faimoasle cuvinte: “Lasă-mi trupul să devină o biserică/ Sângele Meu un râu/ Părul meu o pădure.”

VASTA
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: neromylos-nikola.gr, pravoslavie.ru, iliopoulos.photoshelter.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

13 Comments on Miraculoasa bisericuță din Vasta, cea din care cresc 17 copaci. Oamenii de știință nu pot explica ce se petrece aici…

 1. Este simplu.Copaceii se pot prinde oriunde daca au conditiile necesare(un petec organic,putina umezeala).Simt apa de jos si radacinile se indreapta acolo.Nu vor distruge suportul pe care cresc ci il vor ,,arma”(in multe locuri se planteaza pomi pentru stabilizarea solului iar structura acestuia devine foarte rezistenta).Nu totul tine de religie si stiinta ci pur si simplu de viata si ceva…imaginatie.He,he..Invierea stiintifica a unui mort acu doua mii de ani a dus la o religie.Acu citeva secole te-ar fi dus pe rug.Astazi ti-ar aduce un premiu si te-ar inghioldi sa le faci o arma.Daca nu poti sau nu vrei ai ajunge la concluzia ca,,mai bine te-ar fi prajit o tira!”Mama ei de realitate!

 2. Grecia este plina de astfel de minunatii . de la serpii Maicii Domnului din Markopulos-Kefalonia , la crinii Maicii Domnului din Pastra- tot Kefalonia , si … aproape peste tot in Grecia sunt multe asemenea minunatii ( intentionat nu folosesc termenii ca magic , fermecator etc.) pemtru ca sunt lucruri legate de Dumnezeu . in lume sunt multe si din acestea , desigur pentru cei ce nu cred si nu vor sa creada , nu am nici un argument , dar acestea sunt lucruri minunate .

 3. Ce sa zic.Esti un adevarat om de stiinta mai Vasalica.Si filozof pe deasupra.Daca nu mi-ar pica clopu din cap,aproape ca m-as pleca in fata profunzimii vorbelor tale.Pana atunci dute si-ti bate coasa pe calea ferata.No ase.

 4. Dorinta i-a fost indeplinita pentru ca a izvorat din cea mai pura intentie, armonizata in gand, cuvant si fapta.
  Asa lucreaza Dumnezeu!

  • greutatea imensaacopacilornu poate sa fie sustinutade un acoperis….doar daca acei copaci stau pe varfuri precum balerinele…cum incearca unii sa minimalizeze si sa incadreze intr-un singur tipar ateist …de ce sa nu crezi ca exista ceva dincolo de realitatea imediata? doar o minte ingusta si egocentrista se rezuma la atat de putin…

 5. “Lasa-mi trupul sa devina biserica
  sangele meu un rau
  parul meu o padure”

  foarte frumos, o adevarata traire a iubirii divine …

 6. De acord cu Vasalie. Si la noi in tara au fost tot felul de aparitii si minuni multe explicabile. Grecii au vandut moastele sfintei Parascheva catre BOR, apoi au mai “produs” una noua, sa aive si dansii a lor proprie. Oare mai asteapta si azi averile secularizate de marele Cuza? Sper sa le vina mintile la cap, iar unii dintre noi sa vada lumea fara ochelari hipici( de cal)

 7. Voi comunicati la mii de km distanta instant, zburati prin aer cu avionul mii de km, vedeti imagini captate in trecut si modificate pe ecranul unui dispozitiv, exploram alte planete deja ..dar sunteti gata sa tarati ghenunchii pe podeaua biserici ca au crescut niste copaci pe un acoperis. Biserica respectiva e facuta in forma de arcada se vede clar forma la interior, din piatra de rau (cu cat adaugi mai multa greutate cu atat structura devine mai stabila pana se atinge nivelul la care piarta respectiva efectiv se sfarma ..greutatea copacilor nici macar nu se apropie de acest nivel ci doar stabilizeaza structura) avem apeducte romane facute din caramida cu aceasi forma geometrica care stau in picioare de peste 2000 de ani. Cel mai vechi evemplu de cladire e din perioada NEOLITICA “The Ġgantija” ce sta in picioare de 5500 de ani (mai vechi decat piramidele) . Singurul lucru care ar trebui sa mire este cat de putin ati trecut pe la scoala si cat de tare va grabiti sa atribuiti oricarui fenomen mai neobijnuit conotatii “magice” . O parte a populatiei a ramas in evul mediu din pacate.

 8. Faptul ca unii nu pot sau nu vor sa isi explice ceva decit prin intermediul miraculosului, nu inseamna ca acolo e ceva miraculos. Sau, da, miraculos. Se cheama Natura. Dar nu inexplicabil.

  La tara am citeva flori care cresc din zid 50 cm de pamint. Prin muntii nostri poti vedea multi copaci crescind din stinca. Dar, na, asta nefiind biserici, nu li se mai da conotatie magica si religioasa. Sunt doar ciudatenii ale naturii si atit.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii