Noutăți

Minerale ciudate descoperite într-o mină abandonată din Siberia. Sunt unice pe Pământ

Cercetătorii au descoperit niște minerale ciudate în interiorul unei mine din Siberia, despre care susțin că se deosebesc de orice alt minereu găsit până acum pe Pământ. Ce este și mai interesant este faptul că, la mijlocul anilor ’80, oamenii de știință creau în laborator materiale cu proprietăți similare, crezând că acestea nu se găsesc deloc în natură.

Aceste minerale crescute în laborator sunt cunoscute sub numele MOFs și funcționează precum un burete molecular care poate absorbi hidrogen sau dioxid de carbon din natură. Cercetătorii au tot modificat MOF-urile pentru a le îmbunătăți performanțele în ultimii ani, pentru ca acestea să ajute din ce în ce mai mult la reducerea emisiile de CO2 din atmosfera terestră, fără a se gândi să le caute mai bine în natură.

minerueu

Descoperirea acestor minereuri în Siberia schimbă complet convingerea noastră că acestea ar putea fi obținute doar artificial. Există posibilitatea să mai descoperim și alte minerale în viitor despre a căror existență nu aveam cunoștință”, a declarat cercetătorul Tomislav Friscic, profesor la Universitatea McGill din Canada.

Ce e și mai ciudat, aceste minerale din Siberia denumite Stepanovite și Zhemchuzhnikovite, au fost de fapt descoperite cu mai bine de 70 de ani în urmă. Însă la mijlocul anilor 1940 limitările tehnologice au împiedicat examinarea și determinarea proprietăților lor în mod corespunzător, cercetătorii care le-au studiat în acele vremuri nu le-au considerat importante sau unice.

La fel ca MOF-urile din laborator, atât Stepanovitele cât și Zhemchuzhnikovitele au o structură elaborată, tip fagure, cu goluri mari la nivel molecular. Luând în considerare faptul că MOF-urile sunt folosite în prezent pentru a mai diminua din efectele emisiilor tot mai mari de CO2 în atmosferă, descoperirea este extrem de interesantă și benefică pentru planetă.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Minerale ciudate descoperite într-o mină abandonată din Siberia. Sunt unice pe Pământ

  1. Mai bine spus din cauza războiului au oprit cercetarea.
    Si e greu de crezut ca în timpul lui Stalin. Canadieni le explorau zăcămintele

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii