Noutăți

Mihai Viteazul, BATJOCORIT de Primăria Sfântu Gheorghe. Află ce s-a întâmplat!

Un articol de Dan Tănasă

Turiștii care vizitează municipiul Sfântu Gheorghe sunt informați de către primăria localității că Mihai Viteazul a fost un profitor care s-a autoproclamat principe peste „principatele române” Țara Românească, Moldova și Transilvania.

Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de ultra-șovinul și ultra-naționalistul Antal Árpád András, membru al UDMR, a amplasat în centrul orașului, la doi pași de primărie, un aparat electronic pentru informarea turiștilor care vizitează municipiul. Turiștii sunt astfel informați cu privire la diferite obiective turistice din oraș. Din păcate, descrierea grupului statuar Mihai Viteazul este una batjocoritoare la adresa voievodului român. Rolul lui Mihai Viteazul în istoria românilor este ridiculizat iar voievodul român este chiar batjocorit, fiind catalogat drept un profitor.

De menționat faptul că Primăria Sfântu Gheorghe a omis să publice informații și despre Catedrala Ortodoxă Română, aflată în plin centrul urbei.

Turiștii care vizitează municipiul Sfântu Gheorghe pot citi următorul text despre grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe: „În 1943 s-a dorit ca în această piață să fie ridicată o statuie în memoria eroului revoluționar Gabor Aron, dar greutățile materiale cauzate de război, precum și schimbarea regimului nu au făcut-o posibilă. Pe timpul republicii socialiste, la mijlocul anilor 70, în această piață s-a ridicat o statuie în cinstea preamăritului erou al istoriei românilor, Mihai Viteazul. Mihai Viteazul, profitând de starea tulbure din Transilvania la sfârșitul secolului al XVI-lea, s-a autoproclamat principe, iar puțin mai târziu voievod al Moldovei. În istoriografia românească, voievodul Mihai a devenit erou legendar al primei unificări a „principatelor române”, adică Țara Românească, Moldova și Transilvania. Grupul statuar a fost realizat în stil clasic în centru aflându-se conducătorul călare, iar lângă el, pe cei cinci eroi secundari, care îl proslăvesc pe voievod”.

statuie Mihai Viteazu Sfantu Gheorghe

Captură foto a aparatului infoturist din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

infoturist sfantu gheorghe

Aparatul infoturist este amplasat în centrul urbei.

Care este mesajul pe care o instituție publică a statului român o transmite, pe bani publici, turiștilor care vizitează municipiul Sfântu Gheorghe? Mihai Viteazul a fost un profitor care s-a autoproclamat principe (amiralul fascist Horthy Miklos le-a cerut voie românilor atunci când a intrat în Ardealul de Nord după Dictatul de la Viena) peste „principatele române” (ghilimele puse evident cu scopul de umili întreaga națiune română) iar acum el ocupă locul unui erou maghiar (Gabor Aron nu a tras cu tunul în românii din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849, nu).

L-am rugat pe istoricul clujean Vasile Lechințan, doctor în istorie, o somitate în domeniul istoriei Transilvaniei, să ne împărtășească opinia sa cu privire la acest nou gest batjocoritor al unor lideri UDMR la adresa istoriei românilor. Domnia sa ne lămurește:

„Stimate domnule Dan Tanasa, textul este scris de pe o poziţie clară de ostilitate faţa de marele erou al creştinătăţii Mihai Voievod Viteazul. Turistul neinformat, care citeşte acest text, considerând de bună credinţă această informaţie de sinteză asupra unei personalităţi istorice, va prelua ostilitatea, direcţionând-o către monumentul Mihai Viteazul din Piaţa centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, din două motive: o dată că – iată – un „profitor de tulburări istorice” se mai şi autoproclamă principe al Transilvaniei, tam-nesam, pentru că aşa vrea el, fără să ceară aprobarea nobilimii ungare, pare să insinueze textul (secuii au fost de acord cu „autoproclamarea”, i-au şi adus capul „săracului popă” cardinalul Andrei Bathory, principe al Transilvaniei), şi o dată că grupul statuar, dedicat lui Mihai Viteazul, „uzurpă” locul proiectatei statui a lui Gabor Aron, care în 1943 urma să fie ridicată, dar „schimbarea regimului’ a anulat practic acest proiect. Atât se poate afla din „generosul” text al Primăriei Sfântu Gheorghe, unde sunt numai funcţionari maghiari…”

Citește continuarea aici: Dan Tanasă


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on Mihai Viteazul, BATJOCORIT de Primăria Sfântu Gheorghe. Află ce s-a întâmplat!

 1. Pana când va continua provocările ăsta nesimțite? Așteptăm un răspuns din partea autorităților competente.Multumim!

 2. Daca ar exista o autoritate la Victoria sau Cotroceni, ar trebuii luat (primarul) inchis si judecat de urgenta pt. denigrarea valorilor istorice Romanesti.Dar cum nu exista aceasta autoritate, ungurii vor continua sa batjocoreasca tot ce e romanesc, pt. ca nu stiu de frica.

 3. Lucian Matei // 27 august 2016 at 18:38 // Răspunde

  daca autoritatile romane, nu vor a face ceva din pozitie diplomatica, zic ca cei de dreapta ai nostrii ar trebui sa le-o puna cum trebuie la toti dreptacii de acolo…cred ca e cinstit…bataie intre radicali si lasati oamenii normali in pace.

 4. Ana-Maria S // 28 august 2016 at 0:38 // Răspunde

  Probabil ca de la batjocorirea voievozilor Romani, pana la batjocorirea lui Iisus si a Sfintilor, mai este doar un pas, pt. ca cine il defaimeaza pe semenul sau si inca si pe nedrept, nu-l iubeste nici pe Dumnezeu.

  Cam spre aceasta directie se indreapta cei pe care i-am primit la sanul nostru in Romania si acum ne ataca si musca ca niste sarpi veninosi. E stiut doar, ca cel pe care nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!

 5. eu cred ca romani au pierdut judetele har..si cov nu mai avem identitate aici…sa pierdut romanismul….gratie politicienilor romani

 6. HARGHITA si COVASNA sun zonele cu cele mai numeroase VESTIGII DACICE?
  Peste 200 de ASEZARI, 34 de CETATI ?i peste 30 de TEZAURE (toate DACICE)! si denumirea dacică („zeget”) SIGET MARMATIEI : „Oamenii care au construit aşezarea fortificată Solovan sunt strămoşii gintei române de pe acest pământ. Cei care cred că e insulă n-au cunoscut bine realităţile de la faţa locului. Oraşul nu a avut niciodată înfăţişarea unei insule nefiind înconjurat de ape, ci este vorba de o confluenţă. Când au venit ungurii oraşul era românesc, centru voievodal. Sighetul n-a fost o aşezare care să aştepte venirea ungurilor pentru a o numi cu un cuvânt din limba lor, şi care semantic nu corespunde realităţii. Rigorile ştiinţifice ale toponimiei moderne exclud varianta „sziget”. Numele a fost dat de daci pentru marea cetate dacică de pe Solovan, atestând continuitatea multimilenară neîntreruptă a neamului românesc” etc.
  – Cand gândim la strămo?ii nostri DACI, ne vin în minte Sarmisegetuza, Coste?ti, Blidaru, Piatra Ro?ie … toate din muntii care STIU ORA (muntii ORASTIEI !)?–?
  D’ACIA AM FOST SI REMAN translate from romanian to english FROM HERE I WHAS AND REMAIN
  In fact romans never conquered Dacia in fact romans conquered just 18% of Dacia rest whas a free dacians or carpi or geti ,,THA DACIANS WHAS THE MOST BRAVE FROM THRACIANS WICH WHAS THE BIGERST EMPIRE AFTER INDI HERODOT SAY

 7. A profita de o oportunitate nu te face “profitor” in sensul peiorativ propus de catre autor. Toti marii oameni de stat sau capi luminati ai ostilor, au inteles oportunitatile momentului si au profitat de ele, indiferent ca vorbim de Mihai Viteazu, Napoleon, Churchill, etc.

 8. Pai daca o sa lasi maghiarii sa-ti prezinte istoria romanilor , ne vor batjocori strabunii asa cum fac si cu noi astazi ! Ei au tot interesul sa-si declare primordialitatea in aceste teritorii intrucat , se cunoaste clar din istoria Europei ca au venit in jurul anului 1000 ! P.S. – dupa venirea ungurilor , acestia au invadat in dese razboaie de vecinii si vestul Europei , pradand bogatiile acestora ! (vezi pe Wichipedia )

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii