Noutăți

Microroboții care salvează vieți. Sunt capabili să ajungă în stomacul pacientului și să trateze infecțiile

Oamenii de știință de la departamentul de nanotehnologie din cadrul Universității din California au reușit să utilizeze cu succes micromotoare cu reacție chimică pentru a elibera antibiotice în intestinul unui șoarece și pentru a trata o infecție bacteriană gastrică. Este prima utilizare a unei astfel de tehnologii într-un organism viu și ar putea deschide calea pentru aplicații ulterioare în tratarea diferitelor tipuri de boli. Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Bacteriile care au provocat infecția se numesc H.pylori – un tip comun care se găsește în tractul digestiv al mai mult de jumătate din oamenii care trăiesc în prezent. H.pylori poate provoca iritații la nivelul stomacului și intestinului subțire, precum și gastrită. Bacteria este capabilă să trăiască în mediul acid al stomacului și poate penetra și căptușeala stomacului, unde celulele imune nu sunt capabile să ajungă.

Mediul acid al stomacului și localizarea bacteriilor fac tratamentul cu antibiotic extrem de dificil. Antibioticele trebuie administrate cu inhibitori ai pompei de protoni (PPI) pentru a reduce producția de acid gastric și pentru a păstra eficacitatea medicamentelor. Din păcate, utilizarea acestei tehnici poate provoca alte probleme pe termen lung, cum ar fi dureri de cap, diaree și chiar anxietatea sau depresie.

Aceste dispozitive inteligente de mici dimensiuni realizate dintr-un miez sferic de magneziu, acoperit cu mai multe straturi, transportă antibioticul și îl eliberează direct în zona indicată. Dispozitivele sunt propulsate de acidul gastric, care este folosit drept combustibil printr-o reacție chimică.

Tratamentul s-a dovedit mai eficace decât tratamentul cu antibioticul obișnuit. În plus, pH-ul stomacului a fost restabilit în decurs de 24 de ore, în timp ce dispozitivele s-au dizolvat, fără a lăsa semne de toxicitate. Potrivit cercetătorilor, acest studiu și rezultatele sale favorabile deschid ușa utilizării dispozitivelor de acest tip și pentru tratarea altor boli.

sursa: http://bigthink.com/design-for-good/for-the-first-time-tiny-robots-treat-infection-in-a-living-organism

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii