Noutăți

Micii evazioniști vor avea o șansă-n plus, pentru a scăpa de pușcărie, după ce-au fost prinși cu ocaua mică. Să acopere paguba de îndată!

Executivul plănuiește să modifice legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Modificările urmărite privesc îmblânzirea tratamentului aplicabil evazioniștilor care au creat un prejudiciu de maximum 50 000 de lei, dar se dovedesc cooperanți, dispuși să elimine consecințele faptei comise. În ipoteza în care evazionistul achită suma datorată bugetului de stat, dar și penalitățile datorate, anterior primului termen de judecată, el nu va mai risca să ajungă după gratii. E, deocamdată, greu de spus dacă nu cumva în acest fel are să fie încurajată evaziunea de mică amploare, reducându-se teama de temniță. Știți cum se spune, azi un ou, mâine un bou. Totodată, perseverența infracțională va face aplicabil alt proverb: ulciorul nu merge de multe ori la apă!

De noile prevederi nu va putea beneficia nimeni decât o dată într-o perioadă de cinci ani (după ce vor fi adoptate). A fost păgubit statul de două sau mai multe ori, cu sume de sub 50 000 de lei? Făptuitorul riscă să ajungă la răcoare. Pe de altă parte, dacă proiectul prezentat va deveni lege în toată puterea cuvântului, e de așteptat ca, de frica pușcăriei, unii dintre evazioniștii ce au creat prejudicii mai mici de 50 000 de lei să dea buzna la trezorerie, pentru a achita sumele datorate statului, după ce a debutat acțiunea penală (dar înainte de primul termen de judecată). Astfel, statul și-ar putea încasa mai iute banii datorați, plus datoriile accesorii, de la micii evazioniști. E un efect psihologic.

Pe de altă parte, autoritățile și legiuitorul ar mai trebui să cugete la un aspect. Orice micșorare a impozitelor duce la  diminuarea evaziunii fiscale și, paradoxal, conduce adesea la intrarea unor sume mai mari în vistieria statului.

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă imagine: greece.greekreporter.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii