Noutăți

Metalul din compoziția securii lui Ötzi, „Omul Ghețurilor” ce a trăit acum 5300 de ani, are o origine surprinzătoare. De unde provine?

Ötzi, vestitul „Om al Ghețurilor”, a trăit înainte să fie construite Piramida lui Keops și monumentul de la Stonehenge. Bărbatul, a cărui mumie a fost găsită în 1991 într-un ghețar din Alpi, a trăit în urmă cu 5300 de ani și a fost ucis la vârsta de 46 de ani, în urma unei confruntări. Alături de trupul războinicului ce a trăit la sfârșitul Neoliticului, au fost găsite îmbrăcămintea, încălțămintea și armele sale. Între acestea se afla un topor străvechi, care avea totuși o lamă de metal (99,7% cupru).

La examinarea părții metalice a securii lui Ötzi a reieșit că materialul din care a fost confecționată aceasta provine din zona pe care noi o numim, astăzi, Italia centrală. Astfel, bucata de metal provine de la o distanță neașteptat de mare, având în vedere că locurile de baștină ale „Omului Ghețurilor” se aflau mult mai la nord, în munții Alpi.

f

Trupul lui Otzi a fost găsit la o altitudine de peste 3200 de metri, în  Alpii Ötztal, în preajma hotarului dintre Italia și Austria. Însă metalul din care a fost confecționată securea provine tocmai din regiunea Toscana de sud, adică de la o distanță aflată la mai mult de 500 de km de locul în care a fost găsit trupul lui Ötzi, după cum arată Gilberto Artioli, geolog la Universitatea din Padova.

Dacă originea cuprului din care a fost confecționată securea veche de peste 5000 de ani a lui Ötzi este clară de acum, mai greu de spus este dacă lama securii a fost confecționată în regiunea în care se presupune că a locuit Ötzi dintr-o bucată de metal adusă de departe sau dacă nu cumva lama a fost făurită în același loc din care a fost extrasă materia primă, adică minereul de cupru.

Lama securii lui Ötzi conține, pe lângă cupru, plumb, arsenic și argint, mai mult de o duzină de alte elemente chimice. Până recent, se credea că metalul securii ar proveni de la o distanță mai apropiată, aflată la sub 100 de km de locurile în care el și-a dus viața, însă prin studiul diferiților izotopi de plumb a rezultat surprinzătoarea concluzie că metalul are o zonă de proveniență mult mai îndepărtată.

Datarea cu radiocarbon a cozii de lemn de care era atașată lama de cupru prin curele din piele și gudron de mesteacăn, arată că arma-unealtă are o vechime de circa 5.300 de ani. La rândul său, datarea cu radiocarbon a oaselor și țesuturilor lui Ötzi a condus la un rezultat similar.

c

 

Studiile efectuate de către arheologi arată că extragerea minereului de cupru din sol, precum și apariția primelor ateliere de obținere a cuprului și de producere a armelor și uneltelor confecționate din acest metal au început să capete amploare chiar în epoca în care a trăit Ötzi.

d

Se pare că între zona din Toscana de sud – de unde provenea metalul sau unde s-ar fi putut confecționa lama securii, și comunitățile umane din ținuturile alpine în care trăia Ötzi aveau loc schimburi „comerciale” intense, cu cinci milenii în urmă. Se pare că înaintașii noștri de la sfârșitul Neoliticului călătoreau mai mult decât țăranii aserviți din Evul Mediu, care, de multe ori, abia dacă cunoșteau satele din vecinătatea locului de baștină.

Toporul lui Ötzi este singura armă de acest fel și de o asemenea vechime – de cinci ori milenară – care a supraviețuit până astăzi. La vremea sa, era un obiect foarte valoros. Este o enigmă de ce asasinii lui Ötzi nu și-au însușit prețiosul topor!

e

h

b

g

Sursa: www.sciencenews.org, www.iceman.it

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*