Noutăți

Meditațiile unui secui. NAGY ATTILA critică Izolaționismul unor lideri UDMR

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească):  Discursul naționalist a lui Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și Antal Árpád András, primarul orașului Sfântu Gheorghe, reprezintă un dublu izolaționism. Nu numai față de români, ci și față de familiile mixte, sau față de diaspora maghiară, care n-ar trebui să accepte acel discurs izolaționist, refuzul față de români, ei trăind nemijlocit, în mod natural, între români, conviețuind cu românii.

Am vorbit cu mulți maghiari din Brașov, care consideră că discursul șovin al grofilor din Covasna nu le face bine. Ca să nu fiu înțeles greșit, menționez că asta nu înseamnă că, acolo unde secuii sunt majoritari, este justificat discursul lor naționalist. Nu, nu este justificat și asta din mai multe cauze. Există multe familii mixte și în județele Harghita, Covasna, Mureș și nici acolo nu există puritate etnică. Căci și acolo, în multe locuri, sunt secui așezați între români, ca în Chichiș, unde locuiesc eu. Comportamentul izolaționist, antiromânesc, îi izolează și pe românii de aici, făcându-i să nu se simtă acasă în propria țară, să se simtă părăsiți într-un mediu ostil.

De cealaltă parte, negarea, refularea specificitățîi, este mai mult o fugă. Fuga, prin refulare, prin respingerea din zona conștientului, nu rezolva nimic. Dimpotrivă, prin refulare, tensiunile cresc. Și ce este refulat, reapare distorsionat într-o altă formă.

În realitate, tocmai specificul fiecăruia reprezintă o punte de legătură între etnii. Imaginarul acestei specifități este miracolul care ar trebui să ne uimească. Pentru că el este cel care deschide sentimentele de omenie și bunătate, de primire reciprocă a celuilalt. Este prioritară necesitatea acceptării reciproce în adâncul nostru, acolo de unde pornesc și toate războaiele!

Nagy Attila

Ziarul este disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii