Noutăți

Mașina viitorului. Acest automobil electric este cu adevărat autonom: nu este echipat nici măcar cu volan și pedală de frână! VIDEO

În prezent, multe dintre așa numitele automobile autonome sunt prevăzute, totuși, cu volan și pedale (de frână, accelerație și ambreiaj). În viitor, mașinile cu astfel de dotări vor mai exista, probabil, doar pentru uzul unor pasionați. Acum, cei de la General Motors au pus la dispoziția publicului o „mostră” din viitorul automobilistic: un autoturism lipsit de volan, schimbător de viteze, frână de mână sau pedale.

Noul automobil se numește Cruise AV și este posibil ca, la anul, să apară și primele exemplare, pe străzi. Compania producătoare susține că mașina Cruise AV este primul automobil gata să intre în producție care va funcționa din start pe cont propriu, fără a avea nevoie de șofer, de volan, pedale sau control manual.

interior

motor

General Motors susține că s-a alocat mult timp pentru testarea automobilului în condiții asemănătoare celor reale. Cruise AV e un automobil autonom echipat cu sisteme complexe de senzori și cu două computere de bord. Dacă unul dintre computere nu va funcționa corespunzător, va interveni computerul de rezervă, pentru ca pasagerii să ajungă la timp și în deplină siguranță la destinația programată. De asemenea, există un sistem de identificare rapidă a situațiilor în care este iminentă coliziunea, fiind activată frâna cu o viteză de reacție net superioară celei umane. De altfel, cei de la General Motors susțin că automobilul Cruise AV are capacitatea de a oferi, prin sistemul său de conducere autonomă, un nivel de siguranță cu mult mai ridicat decât cel pe care îl poate oferi orice persoană, în calitate de șofer.

Noile automobile, lipsite de volan și de orice alte comenzi manuale, vor fi dotate cu motoare electrice. Cei care produc asemenea autoturisme ne îndeamnă să ne imaginăm o lume fără accidente auto, în condițiile în care greșelile umane și încălcarea intenționată a regulilor de circulație reprezintă, în prezent, „cauza pentru 94% dintre accidente”. Pe lângă promisiunea unor șosele mai sigure, lipsite de accidente, mașinile precum Cruise AV vor oferi, în viitor, o sporire a mobilității pentru toată lumea, indiferent de vârstă și de capacitatea fizică sau psihică de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Noul autombil frapează, la interior, în primul rând prin absența oricărei deosebiri între cele două locuri din față, dintre care unul este rezervat șoferului, la automobilele clasice.

Surse:  interestingengineering.com, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii