Noutăți

Masai – cel mai autentic trib din Kenya

Tribul Masai sau „Maassai” se ocupă cu păstoritul. Trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro în sudul Keniei și nordul Tanzaniei, și se numără printre cele mai cunoscute popoare din Africa de Est.

Si-au păstrat tradițiile și obiceiurile culturale aproape neschimbate de sute de ani si au reușit, în același timp, să comercializeze turiștilor cultura lor.

726370414Maasai sunt cunoscuți pentru convingerile lor tradiționale, dar mai ales pentru măiestria lor rafinată. Pentru unii dintre noi, portul și accesoriile lor ni s-ar părea elemente de modă, dar ceea ce mulți nu știu este că îmbrăcămintea și bijuteriile, mai ales arta de a coase și de a împleti mărgele, au conotații simbolice.

Acest trib are peste 40 de tipuri de împletire cu mărgele folosind întotdeauna culorile: roșu, albastru, verde, oranj, galben, alb și negru.

Simbolul culorilor:

Roșu – culoarea Maasai-lor. Reprezintă curaj, putere, unitate și provocările cu care Maasai se confruntă în viață.
Albastru – culoarea devotamentului religios. Simbolizează energia, hrana și culoarea cerului, care oferă apă pentru oameni și vitele lor.
Verde – culoarea binecuvântării lui Dumnezeu. Simbolizează hrana și recolta, reprezentând țara care oferă hrană pentru oameni și animalele lor. Simbolizează rădăcinile și protecția teritoriului cuiva.
Oraj – Simbolizează căldura, prietenia, generozitatea și ospitalitatea. Este culoarea unei tărtăcuțe, care este folosită pentru a împărți laptele cu oaspeții.
Galben – Simbolizează fertilitatea și creșterea. Reprezintă culoarea soarelui care ajută să crească iarba pentru a alimenta animalele și a susține viața.
Alb – Reprezintă puritatea și sănătatea. Simbolizează culoarea laptelui de vacă, care oferă hrană tutror.
Negru – Simbolizează unitatea, armonia și solidaritatea, reprezentând culoarea oamenilor și a problemelor de zi cu zi.

8032125745_d22fdc0d33_bDeși în mod tradițional se imbracă în piei de animale, în zilele noastre îmbrăcămintea tipic Maasai este formată din bucăți de material roșu, numită Shuka, înfășurată în jurul corpului, la crea se adaugă o mulțime de bijuterii cu mărgele plasate în jurul gâtului și brațelor, purtate și de bărbați și de femei, care se diferențiaza în culoare, în funcție de ocazie.

Acest meșteșug al lucrurlui cu mărgele, le oferă Maasai-lor o adevarată piață de schimb și comerț cu localnicii și turiști.

img_5285-edit1traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: zurukenya.com, beadsofesiteti.com, smockroom.blogspot.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*