Noutăți

Mariana Zaharescu – posesoarea frumoasei voci care ne-a prezentat, decenii în șir, TELEENCICLOPEDIA. Prima crainică a primei televiziuni înființate la noi!

„Teleenciclopedia” este, probabil, cea mai veche dintre emisiunile TV existente și azi. Ea ne-a încântat tuturor copilăria, ne-a îndrumat pașii pe cărările minunate ale cunoașterii și a creat o oază de inedit într-o perioadă în care la televizor predomina griul și monotonul. În mai 1965 a fost difuzată o primă emisiune, care avea să fie succedată de alte mii de „teleenciclopedii”, până în ziua de azi.

Despre temele emisiunii și despre cât de frumoasă era atmosfera serilor de toamnă sau de iarnă de odinioară, când toată lumea, de la copil la străbunic, se aduna înaintea aparatului TV deoarece începea Teleenciclopedia n-are rost să vorbim, acum. Cei care au o vârstă știu deja despre ce e vorba, iar cei foarte tineri nu vor înțelege contextul acelei epoci, cu ale sale bune și rele.

t

Nu se poate să vorbești despre Teleenciclopedia fără a aduce vorba despre două aspecte. Primul se referă la melodia din genericul emisiunii, care trezea bucurie și atrăgea oamenii în case ori de câte ori era auzită. Compozitorul său este Nicolae Kirculescu iar interpretarea la pian a fost realizată de către celebrul Dan Grigore.

Printre personalitățile care au dat citire captivantelor texte ale Teleenciclopediei s-au numărat Florian Pittiș și Sandra Țăranu.  Una dintre cele mai cunoscute voci ale Teleenciclopediei, dacă nu cea mai cunoscută, îi aparține Marianei Zaharescu, femeia cu glas de aur care decenii la rând a participat la realizarea acestei emisiuni în egală măsură educativă și deconectantă.

s

Inițial, Mariana Zaharescu a activat la radio, dar ulterior, când s-a înființat televiziunea (1956), era nevoie de o prezență feminină agreabilă, fără trac și cu dicție bună. Așa a ajuns doamna Zaharescu la TV. A fost cea dintâi crainică TV de la noi, din câte se spune.

Deși s-ar putea afirma că era făcută pentru radio și televiziune, tânăra și frumoasa crainică avut probleme la serviciu. Motivul? Nu ținea de viața profesională, ci de… familie. Așa erau vremurile! A fost disponibilizată de la TV din pricină că sora sa părăsise țara, spre a se căsători cu un cetățean din Occident. Dar Mariana Zaharescu n-a irosit timpul în zadar. A studiat și a absolvit Conservatorul.

Amuzant este ceea ce s-a întâmplat la TV, după ce Mariana Zaharescu a fost „pusă pe liber”, din cauza problemelor „de la dosar”. Decidenții au considerat că se cuvine să fie angajate drept crainice două tinere (o recunoaștere indirectă că înlocuiau o persoană care făcea cât doi), care aveau atât „origine sănătoasă”, cât și „dosar curat”. Ce nu aveau? Experiență!

Pare-se că fetele în cauză nu mai desfășuraseră o muncă ce implica expunerea publică, cum ar fi meseria de crainic, actor, cântăreț și altele. La fiecare apariție erau extrem de timorate. Ca să le mai detensioneze, cel care se ocupa de regie le-a sfătuit să zâmbească cât mai des. Numai că, la știri, surâsul nu-și găsește locul întotdeauna.

5

Se povestește că emoțiile prea mari au dus la o gafă serioasă a uneia dintre noile crainice taman atunci când anunța accidentul aviatic din 1957 în care a pierit, în Rusia, ministrul de externe al acelor vremuri – Grigore Preoteasa iar alți pasageri au fost răniți – printre care și Ceaușescu, care, tânăr fiind, a sărit din avionul ce se prăbușise într-un crâng, înainte ca rezervoarele să explodeze. Se spune că prăbușirea a fost determinată de către „mâna rușilor”.

În timp ce prezenta grozăvia în care atât G. Preoteasa cât și piloții avionului și-au pierdut viețile, una dintre nou-angajatele crainice a afișat, din obișnuință, un zâmbet larg… cât ecranul televizorului. Abia atunci a fost înțeleasă cu adevărat necesitatea unei temeinice pregătiri și a unor calități native a crainicelor care aveau să apară „pe sticlă”.

În cele din urmă, prin ′64-′65, vremurile s-au mai liniștit în țară, lucru care nu este străin plecarea „armatei eliberatoare sovietice” și de acțiunile de înlăturare a oamenilor sovieticilor din posturile cheie, de către aripa naționalistă a partidului unic. Oricât de „democratică” și „eliberatoare” ar fi stăpânirea străină, tot e mai bine să te conducă unul de-al tău, nu-i așa?

1

Spre sfârșitul primei jumătăți a anilor ′60 au început să fie recunoscute și remediate (însă nu total!) nedreptățile comise anterior, în anii ′50. Pentru doamna Zaharescu, atitudinea ceva mai relaxată și mai liberală a autorităților socialiste de după 1964 a însemnat întoarcerea la televiziune și… o nouă emisiune. Adică Teleenciclopedia, o emisiune cunoscută de către toți românii și a cărei poveste mai continuă și azi, după 51 de ani!


Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: bentodica.blogspot.ro, jurnalul.ro, emmazeicescu.ro, wikipedia.org

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Mariana Zaharescu – posesoarea frumoasei voci care ne-a prezentat, decenii în șir, TELEENCICLOPEDIA. Prima crainică a primei televiziuni înființate la noi!

  1. Cu timpul romanii vor intelege ca acea condamare a comunismului de Tismaneanu si camarila a regimului communist numai a lui Ceasescu fost o mascarada (in paranteza fie spus ca Tismaneanu a semnat impreuna cu asa numitele majestati, declaratia de la Budapesta din 1989 cand se cerea smulgerea Transilvaniei de la Romania).
    Poate se va face un raport cu statistici a perioadei bolsevice sovietice (si nu rusesti cum gresit se spune – rusii fiind cei mai greu incercati de communism – cifrele vorbesc) si a perioadei lui Ceausescu cu toate crimele, si asa vom afla adevarul.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii