Noutăți

“Marea de gheață marțiană”. Craterul de 80 de km în diametru plin de gheață de pe Planeta Roșie

În timp ce prezența apei lichide pe Marte rămâne un subiect intens dezbătut, știm deja că există gheață pe Planeta Roșie. Datorită unei imagini noi captată de satelitul Mars Express ale Agenției Spațiale Europene, putem vedea cum aceasta acoperă craterul Korolev a cărui diametru este de 81,4 kilometri. Gheața de aici are o grosime medie anuală de 1,8 km. Ca și Pământul, Marte are anotimpuri. La fel ca pe Pământ, sezoanele mai calde duc la scăderea gheții. Craterul Korolev, creat de impactul unui meteorit masiv cândva în trecutul îndepărtat al planetei roșii și numit după numele inginerului de rachete sovietic Serghei Korolev, este foarte interesant pentru oamenii de știință.

Baza sa adâncă, de 2 kilometri, conține gheață care acționează ca o „capcană” rece, iar aerul extrem de subțire din atmosfera marțiană, nerespirabil de către om, se deplasează deasupra acesteia, se răcește și se scufundă. Astfel se creează un strat de aer extrem de rece peste suprafața de gheață, motiv pentru care aceasta nu se topește.

Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte. A fost lansată cu o rachetă Soiuz din cosmodromul de la Baikonur la 2 iunie 2003, și a fost plasată pe orbită în jurul lui Marte la 25 decembrie. Avea la bord și sonda Beagle-2 cu care a întrerupt, din păcate, legătura în timpul coborârii pe solul planetei.

Imaginea a fost realizată de camere DSLR High Resolution Stereo Camera (HRSC). Aceasta este de fapt compusă din cinci fotografii diferite, fiecare fiind realizată la câte o trecere pe lângă crater. Craterul este absolut impresionant. Cum ar fi să vii la un patinoar ce are un diametru de 80 de kilometri și a cărui gheață nu se topește niciodată? Trebuie doar să mai rezolvăm problema ajungerii acolo apoi să facem ceva să și putem respira aerul marțian. 😉

sursa: https://www.sciencealert.com/a-mars-satellite-has-taken-amazing-pics-of-a-massive-crater-full-of-martian-ice
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii