Noutăți

Manhattan-ul medieval – “zgârie-norii” din San Gimignano, Italia. Au o înălțime de 70 de metri. Galerie foto

San Gimignano este un mic oraș medieval din regiune Toscana, Italia, la 56 km sud de Florența. Situat pe vârful unui deal și fortificat cu ziduri și turnuri, orașul are cea mai de neuitat panoramă, fiind deseori asemănat cu un mini-manhattan din epoca medievală, datorită clădirilor extrem de înalte.

Iniţial un sat etrusc, în antichitate, San Gimignano a ajuns în Evul Mediu sub jurisdicţia episcopilor Volterra. Își câștigă independența în anul 1199. Această perioadă înfloritoare a așezării, în care au fost ridicate cele mai multe dintre clădirile simbol se încheie în 1353 când orașul intră sub influența Florenței. Până la încetarea independenței, oraşul a fost controlat de două familii rivale majore, Ardinghelli şi Salvucci, care au intrat într-o competiţie pentru construirea celui mai înalt turn din oraș.

Până la sfârşitul secolului al XIV-lea, în oraş sunt construite nu mai puţin de 72 de turnuri, dintre care unele au până la 70 de metri înălţime.

Astăzi, doar 14 au reuşit să supravieţuiască războaielor, catastrofelor şi dezvoltării urbane, printre acestea fiind casa Cugnanesi de pe fosta Via Francigena, casa Pesciolini de pe Via San Matteo, sau Palazzo Franzesi-Ceccarelli. În anul 1348, San Gimignano, la fel ca mare parte din Europa este lovit de Moartea Neagră, iar aproximativ jumătate din locuitorii oraşului mor. Slăbit de molimă, oraşul se stinge, cei rămași migrând în Florența.

san-gimignano-3[6] san-gimignano-2[2] san-gimignano-1[6] san-gimignano-4[2] san-gimignano-5[2] san-gimignano-7[6] san-gimignano-11[2] san-gimignano-9[2] san-gimignano-8[2]

sursa: UNESCO / Lonely Planet

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii