Cunoaste lumea

Noutăți

Mamiferele mari pot ajuta la atenuarea și adaptarea schimbărilor climatice

  •  
  •  
  •  

Când vine vorba de a ajuta la atenuarea efectelor schimbărilor climatice prin absorbția carbonului, de obicei ne vin în minte flora și nu fauna. Un nou studiu publicat în Current Biology explorează acum rolul animalelor sălbatice mari în restaurarea ecosistemelor și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Profesorul Yadvinder Malhi, Institutul pentru Schimbarea Mediului de la Universitatea din Oxford, a spus:

Eforturile de conservare se concentrează de obicei fie pe copaci și carbon, fie pe atracția largă de conservare a mamiferelor mari. Acest studiu a analizat în ce context protejarea și restabilirea locului animalelor sălbatice mari ne ajute să abordăm și să ne adaptăm la schimbările climatice.

Cercetătorii au evidențiat trei puncte cheie de atingere ecologică în care animalele mari, cum ar fi elefanții, rinocerii, girafele, balenele, bizonii și elanul au cel mai mare potențial de a atenua schimbările climatice: stocurile de carbon, albedo – abilitatea suprafețelor de a reflecta radiația solară (energia din soarele) şi regimurile de foc.

Dr Tonya Lander de la departamentul de științe a plantelor de la Universitatea Oxford, a spus:

Animalele pot ajuta, de asemenea, la adaptarea schimbărilor climatice în diferite medii prin diversificarea vegetației și creșterea eterogenității habitatelor.

Diversitatea speciilor și a microhabitatelor poate face ca ecosistemul în ansamblu să fie capabil să reziste schimbărilor climatice, să revină la o stare stabilă în urma unei perturbări legate de climă sau să găsească o nouă stare stabilă care să funcționeze în climatul schimbat și în schimbare.

Atunci când erbivorele mari sunt prezente în ecosistemele de tundră, ele ajută la ținerea scăzută a pătrunderii plantelor lemnoase, care încurajează plantele cu flori și ierburile locale – și expune mai mult din pământ la aerul rece.

Această expunere menține permafrostul și împiedică eliberarea carbonului din sol în atmosferă. Programele care readuc zimbrii și alte animale în tundra arctică pot juca roluri importante atât în ​​conservare, cât și în adaptarea la schimbările climatice la scară locală.

În ecosistemele marine, balenele și alte animale mari fertiliză fitoplanctonul. Se estimează că fitoplanctonul captează 37 de miliarde de tone de CO2 în fiecare an și poate elibera particule în aer, care pot ajuta norii să semene și să reflecte lumina soarelui în atmosferă.

Marile carnivore terestre și marine afectează, de asemenea, aceste procese prin influența lor asupra abundenței și comportamentului erbivorelor.

Profesorul Malhi a concluzionat:

Raportul evidențiază, de asemenea, punctele în care există lacune în cunoștințele noastre, cum ar fi în înțelegerea solurilor și a oceanelor adânci, unde mai multe cercetări pot identifica noi oportunități atât pentru refacerea animalelor sălbatice mari, cât și pentru abordarea schimbărilor climatice.

Materiale furnizate pentru Science Daily de Universitatea din Oxford.

Foto burst shopify Andrew Gosine


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii