Noutăți

Malpelo, o nouă microplacă tectonică descoperită în Oceanul Pacific, se adaugă la puzzle-ul tectonic al Pământului

  •  
  •  
  •  

O microplacă tectonică descoperită în largul coastei de vest a Ecuadorului adaugă o altă piesă la puzzle-ul tectonic al Pământului. Cercetătorii conduși de geofizicianul Richard Gordon au descoperit microplaca, pe care au numit-o “Malpelo”, analizând în același timp joncțiunea altor trei plăci din estul Oceanului Pacific. Platoul Malpelo este cea de-a 57-a microplacă tectonică descoperită și prima în ultimul deceniu dar, potrivit oamenilor de știință, mai sunt multe de descoperit…

Cum detectează geologii placa? În acest caz, au studiat cu atenție mișcările altor plăci și relațiile lor evolutive una față de cealaltă, pe măsură ce plăcile se deplasează cu o rată de milimetri până la un centimetri în fiecare an.

Placa litosferică Pacifică, ce definește zona de foc din Pacific, este una din cele zece plăci majore ale Pământului. Pe lângă acestea, mai sunt multe alte plăci mici care umplu golurile dintre plăcile majore, iar placa Pacifică se întâlnește cu două astfel de plăci, Cocos și Nazca, la vest de Insulele Galapagos.

dwwfwf

Aproximativ 94% din suprafaţa Pământului este acoperită de doar şapte plăci tectonice majore. Acestea au o grosime de până la 100 de km. Placa din Pacific este singura placă alcătuită în întregime din scoarţă oceanică, celelalte plăci conţinând atât porţiuni de scoarţă oceanică cât şi porţiuni de scoarţă continentală.

Deplasarea plăcilor tectonice este un proces extrem de important cu consecințe pentru întreaga planetă, însă modul exact în care au loc aceste deplasări nu este pe deplin înțeles. Se presupune că acest lucru se datorează celulelor de convecţie. Această teorie susţine faptul că plăcile tectonice sunt deplasate de către celulele de convecţie formate în manta. Celulele de convecţie sunt grupări de materie caldă, care tind să urce la suprafaţă. Acestea sunt asemănătoare cu cele formate de apa care fierbe.

tectonic-plates

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170814104409.htm

sursa: http://www.nationalgeographic.com/science/earth/the-dynamic-earth/plate-tectonics/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii