Noutăți

Maimuțele care pot controla brațe robotizate doar cu puterea gândului. Un experiment încheiat cu succes

Se tot vorbește în ultima vreme despre interfețele creiere-computer și cum noi, oamenii, în viitor vom reuși să controlăm diferitele dispozitive electrocasnice și nu numai doar cu ajutorul gândului. Un prim pas în acest sens a fost făcut în această perioadă, când mai multe maimuțe au fost învățate cu succes opereze brațe robotice doar cu ajutorul minții lor. Maimuțele denumite Z, K și N, și-au pierdut membrele la un moment dat.

Experimentul a fost realizat de neurologii de la Universitatea din Chicago, care au implantat rețele multi-electrod în creierul maimuțelor pentru a urmări activitatea neuronală. Cercetatorii au introdus o serie de electrozi în acea parte a creierului care controlează membrul superior al maimuțelor, cortexul motor, pe aceeași parte sau pe partea opusă a membrelor amputate. Mai apoi, maimuțele au fost învățate cum să miște un braț robotic și să prindă cu ajutorul lui diferite obiecte. Antrenamentele au durat aproximativ o lună de zile, însă rezultatele au fost peste așteptări. Conexiunile motor-neuronale ale maimuțelor au fost analizate înainte de antrenament, la începutul antrenamentului și, din nou, după antrenament.

l0ewx7paw8ieonkrdr4m

electrodes

Reușita experimentului este o veste excelentă pentru oamenii care, din diferite motive, rămân fără un membru, fie el superior sau inferior. În primul rând, se pare că funcționarea membrelor artificiale controlate de creier este cât se poate de reală, iar în al doilea rând, odată dotat cu un astfel de membru, se pare că elasticitatea remarcabilă a creierului va îmbrățișa proteza, ca și cum ar fi fost întotdeauna acolo.

“Am demonstrat cu succes că creierul primatelor poate fi antrenat pentru a controla un mecanism robotizat care să efectueze o sarcină complexă, secvențială. O astfel de interfață creier-mașină poate fi salvarea pentru multe persoane care azi duc o viață grea din cauza diferitelor accidente în urma cărora și-au pierdut unul sau mai multe membre”, menționează autorii studiului publicat în Nature Communications.

sursa: https://gizmodo.com/watch-amputee-monkeys-control-robotic-arms-by-changing-1820795670

sursa: http://bigthink.com/robby-berman/the-amazing-brain-amputee-monkeys-mentally-control-robotic-arms

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii