Cunoaste lumea

Noutăți

Mai mult decât solstițiul de vară – Calendarul preistoric dezvăluit la Stonehenge

  •  
  •  
  •  

Pe măsură ce solstițiul de vară pentru emisfera nordică a apărut, pofta de a sărbători pe faimosul sit neolitic Stonehenge s-a dovedit din nou irezistibilă pentru mulțimile de oameni care doresc să vadă cum soarele răsare deasupra pietrei călcâiului și să strălucească pe altarul central.

Pentru cei din emisfera nordică, acesta este un moment în care calea Soarelui încetează să se miște spre nord, pe cer, zilele încetează să crească mai mult și în curând vor începe să se scurteze din nou.

English Heritage, care gestionează iconicul sit Wiltshire, plănuise să-i întâmpine pe cei care vin să sărbătorească, dar cu măsurile Covid din Anglia prelungite până pe 17 iulie, numărul anticipat ar fi depășit limita de 4.000 pentru evenimente publice, astfel încât evenimentul a fost anulat.

Cu toate acestea, sute de oameni dedicați au ajuns la locul respectiv și au sărit peste gard, în cercul principal de piatră.

Invazia a fost descrisă ca fiind „pașnică” de către poliție, dar adunarea ilegală a forțat English Heritage să oprească transmisia în direct a evenimentului solar anual, spre dezamăgirea a peste 200.000 de oameni care s-au adunat în fețele ecranelor pentru a privi răsăritul în direct la 04: 52 BST.

Stonehenge a fost construit în trei faze între 3.000 î.Hr. și 1.600 î.Hr. Stonehenge este faimos la solstiții, dar pentru restul anului pare ciudat că acești constructori antici nu ar fi fost conștienți de ziua curentă sau, de altfel, câte zile au rămas până la următorul eveniment de solstițiu.

Există cei care susțin că Stonehenge a fost folosit pentru mai mult decât pentru a marca solstițiile de iarnă și de vară sau ca loc de înmormântare sacru, aflăm de la Ancient Origins.

În ultimii ani, Lloyd Matthews (expert în modele la scară, cu sediul în Marea Britanie) și Joan Rankin (un istoric pensionar care locuiește în Canada), au făcut o încercare ambițioasă de a regândi scopul Stonehenge.

Concluzia lor, după trei ani de cercetări ample și laborioase, a fost că întreaga structură era, de fapt, un calendar preistoric complex și semnificativ, care putea efectiv să numere zilele individuale dintr-un an.

Stonehenge nu numai că a acționat ca un calendar solar, similar calendarului occidental folosit astăzi, dar a acționat și ca un calendar lunar și a fost important pentru o societate agricolă în curs de dezvoltare pentru a planifica cu succes anotimpurile.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii