Noutăți

Magazinele la care trebuie să te așezi în genunchi pentru a putea comanda ceva. În ce capitală europeană le găsești?

Unul dintre cele mai neobișnuite lucruri pe care un străin le-ar putea vedea când vizitează Sofia pentru prima dată sunt magazinele la care trebuie să te așezi în genunchi pentru a putea comanda ceva, asta deoarece sunt situate în subsolurile blocurilor aflate la bulevard. Aceste magazine se numesc Klek, și deși multe au dispărut odată cu apariția supermarketurilor de cartier, încă există în multe zone din capitala Bulgariei.

În 2015, o echipă a televiziune de stat japoneze a venit special la Sofia pentru a realiza un documentar despre aceste magazine. Niponii nu sunt singurii care sunt uimiți de această formă de comerț, mai toți turiștii rămân puțin uimiți când le întâlnesc, dovadă stând numeroasele postări de pe rețelele de socializare.

Povestea magazinelor klek începe după căderea comunismului în Bulgaria. Înainte de această perioadă, ca și în România, și în țara vecină toate afacerile erau deținute/contralate de stat, iar magazinele private nu existau. După 1989 subsolurile au început ușor, ușor să se transforme în magazine mici de cartier, proprietarii visând la un viitor luminos în capitalism. Patronii au început prin a vinde snacks-uri, băuturi alcoolice sau ţigări trecătorilor, iar treptat s-au diversificat și mai mult oferindu-le clienților inclusiv posibilitatea de a-și achita facturile, de a-și da hainele la curățatorie, de a-și repara încălțămintea, sau alte tipuri de afaceri orientate spre servicii.

Cele mai multe rafturi colorate, acoperite cu sticlă, din jurul ferestrei prezintă ofertele magazinului. Uneori, în locul mărfii reale, sunt afişate doar imagini sau imitaţii din plastic. Multe dintre acestea rămân deschise până noaptea târziu şi, uneori, chiar şi 24 din 24 de ore.

Partea importantă a acestui tip de afacere este că, pentru o sumă modică plătită către administrație, multe dintre aceste magazine fiind boxe ale proprietarilor apartamentelor de deasupra, nu trebuie achitată nicio chirie, iar spațiul este unul ultra central, fix pe cele mai tranzitate locuri din oraș.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2017/03/the-basement-shops-of-sofia.html

sursa: https://theculturetrip.com/europe/bulgaria/articles/the-story-behind-sofias-basement-shops/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii