Noutăți

Maeștrii uitați: Cine a proiectat Taj Mahal, mausoleul dedicat iubirii?

  •  
  •  
  •  

Taj Mahal este una dintre clădirile-emblemă ale lumii. Aflat pe lista patrimoniului UNESCO, monumentul este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii, alături de alte structuri celebre, precum Marele Zid Chinezesc sau orașul antic Petra, din Iordania.

Taj Mahal este una dintre cele mai noi minuni de pe listă, datând din secolul al XVII-lea. Din acest motiv, admiratorii monumentului sunt adesea surprinși să afle că nu se cunoaște cu exactitate cine l-a proiectat.

Combinația de influențe indiene, persane și islamice din structura monumentului Taj Mahal l-a transformat în cel mai celebru exemplu de arhitectură mogulă. Mogulii susțineau că descind din Ginghis Han și Timur Lenk și au dezvoltat o societate foarte pestriță și surprinzător de tolerantă din punct de vedere religios, considerată a fi „ultima Epocă de Aur a Indiei”.

Taj Mahal este un punct de cotitură în istoria Imperiului Mogul. Mogulii erau mândri de rădăcinile lor persane și timuride, însă aspectul clădirii arată că acești oameni se considerau în primul rând indieni, respectându-și, totodată, și moștenirea islamică.

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Maeștrii uitați: Cine a proiectat Taj Mahal, mausoleul dedicat iubirii?

  1. Taj Mahal se pare ca a fost creat prin modificarea unui celebru Templu Alb al lui Shiva (era o practica obisnuita a cuceritorilor musulmani sa transforme temple hinduse in mausolee pentru membrii familiilor lor). Din motive politice si de turism, autoritatile indiene aleg sa treaca sub tacere dovezile care arata ca Taj Mahal este un templu hindus modificat.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii