Noutăți

Lupta pentru supraviețuire. Un micuț pește mutant a devenit de 8.000 de ori mai rezistent la deșeurile toxice din ape decât strămoșii săi

A fost descoperit un pește care a evoluat în așa fel încât astăzi este de 8.000 de ori mai rezistent la deșeuri toxice decât strămoșii săi. killifish este cunoscut pentru faptul că trăiește în apele puternic poluate, cum ar fi Newark Bay și River Virginia Elizabeth din Statele Unite ale Americii. Oamenii de știință au demonstrat faptul că micuța creatură reușește să suporte acest mediu toxic datorită unei mutații care îi face organismul mult mai rezistent la deșeuri și poluare

Amestecul de dioxine, bifenili policlorurați (PCB) și metalele grele din aceste habitate ajung să fie și de 8.000 de ori mai ridicate decât nivelul pe care l-ar putea suporta orice viețuitoare marină, printre care și micuții killifish. Însă se pare că acum nu doar reușesc să supraviețuiască în acest mediu ci chiar se dezvolta înfloritor”, a declarat toxicologul Andrew Whitehead de la Universitatea din California, pentru National Geographic.

flat550x550075f

Killifish este unul dintre cei mai doriti pești de către posesorii de acvarii, asta datorită dimensiunilor extrem de mici și ale culorilor variate.

Whitehead și echipa sa au colectat 400 de killifish din mai multe zone extrem de puternic poluate aflate de-a lungul coastei de est a SUA. În urma cercetărilor au descoperit faptul că mutații similare au apărut în mod independent în cadrul fiecărei populații. Cu toate acestea, mutațiile vin cu un preț: numărul fiecărei populații reducându-se considerabil față de anii anteriori, ceea ce înseamnă că lupta pentru supravietuire încă nu este pe deplin câștigată.

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii