Noutăți

“Lupa” uriașă din centrul Londrei reflectă atât de multă lumină și căldură încât oamenii pot fierbe ouă pe trotuar… Despre ce este vorba?

Un zgârie-nori în Londra nu este tocmai un lucru neobișnuit, însă “Walkie-Talkie” nu este o clădire ca oricare alta, asta datorită formei sale distincte. A fost construită în așa fel încât să reflecte lumina și căldura Soarelui pe clădirile mai mici aflate pe strada opusă care, din cauza poziționării, nu prea au parte de lumină naturală. Însă, conform presei britanice, clădirea reflectă atât de multă lumină încât oamenii care locuiesc în clădirile opuse susțin că aceasta le creează mai mult rău decât bine, deseori fiind nevoiți să sune la nr de urgența pentru că apar dese incendii în zonă, iar vopseaua și plăcile clădirilor lor au început să se crape și să cadă. Un jurnalist chiar a reușit să fiarbă un ou pe care l-a pus într-un recipient pe trotuarul opus clădirii.

Turnul are 37 etaje și se află în centrul Londrei, o zonă intens circulată. Fenomenul de reflecție a luminii se pare că durează aproximativ două ore pe zi. Ca măsură de precauție, autoritățile londoneze au fost de acord să interzică parcarea mașinilor în zonă, pentru ca acestea să nu aibă de suferit din cauza căldurii. Dezvoltatorii turnului “Walkie Talkie” afirmă că există riscul ca clădirea din sticlă curbată să acționeze ca o “lupă uriașă”, dar au ajuns la concluzia că nu ar exista o problemă.

Un efect similar apare și la hotelul Vdara din Las Vegas. Suprafața lustruită a fațadei concave a hotelului acționează ca un reflector parabolic gigantic care concentrează căldura solară într-o anumită zonă țintă. Vizitatorii care stau la piscină au firele de păr arse, iar paharele din plastic se topesc.

walkie-talkie-tower-10[3] walkie-talkie-tower-9[3] walkie-talkie-tower-11[2] walkie-talkie-tower-8[2] walkie-talkie-tower-7 walkie-talkie-tower-6[2] walkie-talkie-tower-3[2] walkie-talkie-tower-2[2] walkie-talkie-tower-1[2] walkie-talkie-how-it-works[3]

sursa: London Evening Standard and The Daily Mail

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii