Cunoaste lumea

Noutăți

Lumea suprarealistă a detectorilor de neutrini

  •  
  •  
  •  

Neutrinii sunt la fel de răspândiți în Univers ca și fotonii și sunt creați în: dezintegrarea beta, captura electronilor și cea a miuonilor, la dezintegrarea particulelor elementare. Totuși, proprietatea specifică a neutrinului este interacțiunea sa deosebit de slabă cu materia: este cea mai slabă interacțiune din toate interacțiunile cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, deși este foarte răspândit, detectarea neutrinului este extrem de dificilă, el putând să străbată prin toate corpurile „normale” (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, corpul omenesc, Soarele, norii cosmici intergalactici), dar fără a interacționa cu acestea și fără a întâmpina vreo piedică.

Proprietatea aceasta a făcut ca în ultimii ani neutrinii să câștige enorm în importanță pentru astronomie și astrofizică, devenind posibilă detectarea exactă a sursei lor cosmice (de exemplu miezul Soarelui, regiunea din spatele unor nori cosmici opaci pentru lumină și altele) cu ajutorul unor aparaturi mari, complexe și speciale, care pot fi considerate a fi telescoape.

Detectorul de neutrini Super-Kamiokande este situat la 1 km sub Muntele Kamioka, în apropierea orașului Hida, în Japonia. Detectorul constă dintr-un rezervor din oțel inoxidabil cilindric de 41 pe 39 de metri care deține aproximativ 50.000 de tone de apă ultra-pură. Acesta este înconjurat de peste 11.000 de tuburi fotomultiplicatoare (PMT). Când un neutrin trece pe aici, interacționează cu electronii sau cu nucleele apei, și poate produce o particulă încărcată care se mișcă mai repede decât viteza luminii în apă. Aceasta creează un con de lumină cunoscut sub numele de radiație Cherenkov, care este echivalent optic cu un boom sonic. Lumina Cherenkov este proiectată ca un inel pe peretele detectorului și este înregistrată de PMT-uri. Folosind aceste date, oamenii de știință pot determina direcția sursei și cantitatea de energie a acelui neutrin.

super-kamiokande-4[2] super-kamiokande-5[2] super-kamiokande-21[2] super-kamiokande-23[2] super-kamiokande-24[2] super-kamiokande-22[6]

Un alt Observator de neutrini este IceCube Neutrin, situat la stația Amundsen-Scott din Antarctica. Se compune din mii de senzori distribuiți pe un kilometru cub de volum sub gheața de la polul sud. Fiecare senzor are un glob sferic de sticlă numit Modul optic digitale (DOM). Acesta constă dintr-un tub fotomultiplicator și un computer și este suspendat de „corzi” în găuri perforate în gheață la adâncimi cuprinse între 1.450 și 2.450 de metri. Observatorul IceCube Neutrino este cel mai mare telescop de neutrin din lume.

icecube-3[5] icecube-1[5] icecube-2[9] icecube-4[9]

sursa: https://www.atlasobscura.com/places/super-kamiokande

sursa: http://www.amusingplanet.com/2015/07/the-surreal-world-of-neutrino-detectors.html

Sursa: Wikipedia

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii