Noutăți

Locul unde Soarele nu creează nicio umbră. Cum este posibil? Ce este punctul subsolar, unul dintre cele mai neobișnuite fenomene care au loc pe Terra

Observați ceva ciudat în legătură cu imaginea de mai jos ? Soarele se află în înaltul cerului, iar după cum puteți observa există umbre sub mașini și lângă pereții clădirii. Dar de ce nu sunt umbre și lângă acești stâlpi galbeni ? Ați putea spune că acești stâlpi sunt puși în imagine cu ajutorul photoshop-ului, sau că imaginea este preluată dintr-un joc video de slabă calitate. Însă nu este așa, imaginea este cât se poate de reală. Deci unde sunt umbrele stâlpilor galbeni?

lahaina-noon-16

Motivul pentru care nu există umbre este că soarele se află direct deasupra stâlpilor. Hawaiienii numesc acest fenomen Lahaina Noon sau Amiaza Lahaiana. În acest loc, neobișnuitul fenomen se întâmplă de două ori pe an.

De fapt, există un punct pe pământ, chiar în acest moment, în timp ce citiţi acest articol, unde Soarele nu creează nici o umbră. Acest punct se mişcă constant pe suprafaţa Terrei, pe măsură ce planeta noastră se învârte. Probabil, că acum se află în mijlocul vreunui ocean, în deşert sau într-un loc necunoscut. Fenomenul este dificil de observat sau urmărit.

Subsolar_point2

Acest punct se numește punct subsolar. La punctul subsolar, razele soarelui lovesc planeta perfect perpendicular, astfel încât orice obiect perpendicular nu va reflecta nici o umbră. Acest fenomen a fost descoperit de cei de la Muzeul Episcopal din Hawaii, iar numele de Lahaina Noon înseamnă soarele crud într-o traducere aproximativă.

Pe măsură ce pământul se rotește, punctul subsolar se mișcă spre vest. De asemenea, se mută la nord și la sud între Tropicul Cancerului și Tropicul Capricornului. Atunci când punctul subsolar se află în zona Tropicul Capricornului, este ziua solstițiului din decembrie, iar solstițiul din iunie se află în momentul în care punctul subsolar se află pe Tropicul Cancerului. În mod similar, lA echinocțiul din martie și septembrie aparE atunci când punctul subsolar traversează ecuatorul.

lahaina-noon-57

 

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii