Noutăți

DANIEL ROXIN: Lingvistul rus care pretinde că în Rusia există 50 de tăblițe DACICE din aur mi-a trimis acest mesaj…

La puțină vreme după publicarea cărții mele ENIGMA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA (o găsiți aici: Dacia Art), carte în care am vorbit și despre lingvistul rus Alexei Umnov-Denisov și dezvăluirile sale despre existența a 50 de tăblițe dacice din aur pe teritoriul Rusiei, tăblițe similare cu cele de la Sinaia, Ambasada Rusiei din București l-a informat pe autorul rus despre apariția cărții mele, i-a prezentat conținutul acesteia, iar autorul lucrării „Cartea de aur a tracilor”, apărută la Sankt Petersburg, mi-a trimis replica de mai jos, pe care o public fără alte comentarii.

Reacția lingvistului rus este născută de anumite opinii pe care le-am exprimat în carte: emiterea ipotezei că tăblițele de aur din Rusia, dacă există, sunt cel mai probabil parte din Tezaurul României, pe care rușii „au uitat” să îl înapoieze, respectiv contestarea unora dintre interpretările date de Alexei Umnov-Denisov, care merg pe linia panslavistă, potrivit căreia geto-dacii au fost un fel de protoslavi.

Îi mulțumesc doamnei Elena Dulgheru, critic de film și traducător, pentru traducerea textului din limba rusă în limba română.

Alexei Umnov-Denisov: „V-am citit lamentația.

 1. Niciodată nu am deținut și nu dețin cele 50 de tăblițe (sau plăcuțe)! Am fotografiile scanate, de calitate, după originale de aur. Mi-au fost date cu condiția de a nu divulga sursa.
 2. Autenticitatea textului din asemenea materiale se determină întotdeauna prin testare după o anumită metodologie, iar nu după purtătorul informației.
 3. Tăblițele pe care le-am citit sunt, la rândul lor, copii ale unor texte mai vechi, fapt despre care aceste tăblițe ne avertizează. De exemplu, în descrierea evenimentului din insula Creta din sec. 14 dinainte de Hristos se spune că această descriere este făcută după desene [făcute] atunci când noi [dacii] slujeam acolo. Așa că pe mine nu mă interesează căutarea plăcuțelor originale (de aur).
 4. Chiar dvs. citați: «… la Institutul de fizică atomică de la Măgurele a fost testată o plăcuță de aur, a cărei vechime a reieșit a fi de peste 2000 de ani». Da, este posibil să fie așa. Plăcuțele au fost realizate de-a lungul mai multor secole, textul din ele este din perioade diferite și aparține unor triburi diferite.
 5. Dacă există în arhivele secrete din Rusia plăcuțele românești? Cu această întrebare adresați-vă nu la mine, ci către conducerea Rusiei.
 6. În privința «panslavismului». Eu sunt doar un traducător, iar dvs. polemizați astfel nu cu mine, ci cu anticii autori ai tăblițelor.
 7. In privința geto-dacilor. Geneticienii susțin că în etnogeneza poporului rus au luat parte mai mult de 27 de popoare, printre care și etruscii și geto-dacii. Aceste triburi sunt cunoscute de pe vremea regilor Urartului și s-au desprins în multe ramuri. Dar dvs. vă străduiți să-i vedeți doar pe dacii tracici. Dacă dvs. considerați poporul român un monolit etnic, atunci acesta este pan-românismul dumneavoastră!
 8. In privința lui Mihai Vinereanu. Acesta stă pe poziția de atotștiutor, cum că el ar deține adevărul suprem.. Cu astfel de oameni nu am ce discuta!
 9. Plângerea d-voastră în privința: cine pe cine a jefuit, și că în toate ar fi de vină Rusia, nu ajută cercetării științifice, nici găsirii plăcuțelor de aur. Iar ca rus, vă întreb pe dumneavoastră: nu a fost România cea care a atacat Uniunea Sovietică în compartimentul de tren cu Hitler?
 10. Ultima formulă care mi-a ieșit după citirea tăblițelor: Termenii «Români» și «Roma» au aceeași rădăcină. 2 Românii sunt mai vechi decât Roma. 3.Românii nu provin din termenul «Roma» [adică din romani — n.t.]. Ca să înțelegem asta trebuie măcar să edităm o carte si să o traducem în română, fără să mai vorbim de munca ulterioară. Dar cu Dvs., așa cum spun rușii, «nu putem face ciorba» [nu vom putea face treabă bună — n.t.]”

Cartea ENIGMA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA poate fi comandată online, pe site-ul Dacia Art (Aici: https://dacia-art.ro/index.php/carti/carti-pentru-adulti.html) sau la telefon 0799.073.315. Cartea poate fi găsită și în magazinul DACIA ART din București – pe Bv. Carol I nr. 40-42.

Mai jos puteți vedea și o emisiune pe care am realizat-o împreună cu directorul editurii Uranus despre Tăblițele de la Sinaia, emisiune în care vorbim și despre cartea lui Alexei Umnov-Denisov.

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on DANIEL ROXIN: Lingvistul rus care pretinde că în Rusia există 50 de tăblițe DACICE din aur mi-a trimis acest mesaj…

 1. Roxin, esti un om de aur !!!

 2. Salut,
  Pai ar trebuii sa ii aduci aminte , ca Romania sa aliat cu germania hitlerista si a atacat numai dupa ce rusia a anexat Basarabia , nu inainte.
  Mai trebuie sa ii aduci aminte ca nu esti bucatar si ca nu stii vreo reteta de ciorba ruseasca, (stim de gluma , dar nu radem cu ei).
  Se mai mira ai dracu de rusofobie , cand ei au probleme cu toti vecinii.
  Ciaoles,

 3. Iti dai seama ca sint o gramada de rusi, istorici, arheologi sau oameni simpli care cunosc adevarul, dar, asa cum bine stim, e mai convenabil sa se puna batista pe tambal si sa se insiste puternic cu asta. Asa e si cu nea Denisov aici de fata. O da cotita ca la Ploiesti (sau Moscova, ma rog), tipic. Nici o problema, cine ride la urma, ride mai bine.

 4. ”Noi NU suntem o nație de trădători !

  Am aflat că nu de mult într-o discuție purtată la Moscova de un oficial român, cu redactorul șef al ziarului „Izvestia”, un expert rus în politică internațională , acesta i-a declarat omologului său român următoarele:

  „Sunteţi nestatornici, domnule profesor. „în marile conflagrații europene și mondiale, românii nu au fost loiali până la capăt cu cei ce s-au aliat. Au trădat ușor și tot așa de ușor și-au părăsit aliatul, trecând cu bagaje cu tot în tabăra adversă”? ”.

  Si de ce NU este adevarat?

  1. Războiul ruso-turc de la 1877 a fost o conflagrație europeană

  Povestea cu trădarea se confirmă, dar cu roluri schimbate: România este trădată de aliatul ei, nimeni altul decât imperiul rus!
  Am fost tradati de..rusi, am pierdut sudul Basarabiei, deși eram aliati cu ei ,iar fara noi razboiul ar fi fost pierdut.

  2. Primul Război Mondial.
  Din care România a ieșit nesperat de bine, la sfârșitul războiului ne-am văzut cu Țara Reîntregită , părti din vechea Dacia reintorcându-se la Țara mamă.
  Au trădat românii pe cineva în acele momente? Faptul că românii s-au dezis de înțelegerea secretă de la 1883, dintre Carol I și Puterile Centrale, nu se cheamă trădare. Mai degrabă atunci putem spune că a fost un gest de trădare din partea regelui Carol I, dar nu față de niște aliați, ci față de noi, supușii săi
  Despre aliații pe care i-am avut în Primul Război Mondial se poate spune, pe drept cuvînt, că ei ne-au trădat!
  Rusia ne-a lăsat nu numai fără sprijinul militar promis, dar ne-a lăsat și fără …Tezaur… Ceilalți aliați n-au fost nici ei corecți, nu și-au respectat angajamentele și promisiunile nici pe front, în timpul confruntării militare, nici ulterior, când diplomația a decis geografia politică nouă a Europei.

  3. Prin campania militară a României împotriva bolșevismului maghiar România binemerita recunoștința întregii Europe!… La 3 august 1919, patru excadroane de roşiori, dintre care unul din Craiova, intră în Budapesta. Bela Kun şi alti kunerişti fug în Austria si, de acolo la…Moscova.
  (Un grup statuar îl imortalizează pe Bela Kun, azi la Budapesta.)
  Restabilind ordinea în ţările vecine, în Ungaria şi Slovacia, trupele române se vor retrage, cu toate că statele europene nu se împotriveau reîntoarcerii la ţara-mamă a Maramureşului de nord (asa-numita Ucraina trans-carpatică). Vaida Voievod amână la nesfârşit asumarea acestei responsabilităţi şi pierde o şansă istorică : extinderea reunificării provinciilor Daciei-Mame.

  Prin înțelegerile cu Franța și Anglia, hotarul de Vest trebuia să fie pe Tisa, Banatul întreg era un Banat românesc și se cuvenea să fie cuprins ca atare în România de după 1918!
  Și asta din pricina “aliaților” noștri, care ne-au trădat la Versailles!

  4. Noi, românii, avem o legătură specială cu soarta țarului Nicolae, soartă pe care, o deplânge insistent redactorul rus, sus amintit.
  A fost un asasinat rușinos, dezgustător. E bine de știut că țarul se bucura de protecția unei gărzi imperiale multi etnice, care l-a părăsit în zile următoarele…cu o singura exceptie… românii au fost singurii din garda imperială care i-au rămas loiali țarului până în ultima clipă. Soarta a făcut ca de asasinarea țarului să se ocupe, o bandă de dezertori din armata austriaca, o echipă de voluntari unguri, printre care s-a aflat și Imre Nagy, cel căruia vecinii noștri i-au ridicat statuie la Budapesta, după 1990… Merita, firește!??
  Deci nici la această conflagrație nu avem motive să-i stigmatizăm pe români!

  5. Urmează al Doilea Razboi Mondial…

  5-a- In septembrie 1939 Germania și Rusia au invadat Polonia, Noi nu eram aliați nici cu Germania, nici cu Rusia, așa că nu am trădat pe nimeni dacă am intervenit în ajutorul Poloniei!!!
  Căci așa trebuie considerată decizia României de a-i permite Poloniei să tranziteze prin România nu numai tezaurul Poloniei, dar și cea mai bună parte a elitei militare.
  Ceilalți, marile puteri, nu au făcut nimic pentru Polonia. Aveau tratate de alianță cu Polonia, tratate care nu au mai avut nicio valoare

  E jenant să constatăm că istoricii noștri nu s-au priceput să comenteze în termeni potriviți ce s-a întâmplat în septembrie 1939! Mai ales că termenii în care se puteau comenta acele evenimente sunt termeni de elogiu și laudă aduse spiritului românesc, capacității românești de a pune anumite valori morale mai presus de interesele propriu zise!

  La scurtă vreme am avut de suferit și noi din partea acelorași tari “prietene”, Germania și Rusia?! Oare amputările teritoriale din vara lui 1940 să nu aibă nicio legătură cu faptul că în septembrie 1939 le-am încurcat socotelile celor doi monștri ai istoriei mondiale?
  Dar asasinarea primul ministru al României, cel care a încuviințat deschiderea granițelor pentru polonezi, si care a pierit tot în septembrie 1939 într-un asasinat ai cărui autori nu au știut niciodată că fuseseră manipulați din ordinul URSS/Germania??.

  Recunoștința Poloniei(??) pentru ajutorul primit de la România a fost de-a lungul anilor nulă! Inexistentă! N-am cunoștință de vreun gest semnificativ al Poloniei, al unor lideri ai opiniei publice poloneze, al intelighenției poloneze sau măcar al Crucii Roșii din Polonia, prin care să ajungă până la noi un gând de mulțumire, o urare de bine în amintirea acelui septembrie 1939 când România, guvern și popor deopotrivă, au dat întregii Europe o lecție de curaj, de demnitate, de solidaritate umană, de OMENIE!
  În 2014, au fost aniversați și comemorați , 75 de ani de la declanșarea celui de al Doilea Război Mondial , si printre statele invitate, organizatorii polonezi au considerat că nu are ce căuta România!…

  5-b- Dar “trădarea” (?) Bucureștiului față de românii din Basarabia sau Transilvania în vara lui 1940.?
  Exemplul Finlandei, care este mereu invocat, trebuie citit până la capăt: sacrificiul finlandez a fost inutil. Au făcut jocul germanilor, dar cu ce preț? La sfârșitul conflictului, Finlanda a pierdut mai mult decât le ceruse Stalin să cedeze prin ultimatumul său. Și pierdut a rămas totul!…

  5-c.
  La Cotul Donului, românii au murit cu sutele de mii din cauza Germaniei!
  Poziția românească era cea mai avansată și ajunsese la 9 kilometri de vestita cale ferată care lega Rusia de Iran și prin care SUA făcea aprovizionarea continuă a Armatei Roșii! În zadar au cerut românii , de la “aliatii germani”, artilerie care să bată la 9 km, cu care să distrugă acea sursă vitală pentru ruși!

  Și a fost o trădare germană care a pricinuit moartea a sute de mii de români! Mai mult decât riposta Armatei Roșii!

  5-d.
  La Stalingrad Hitler a refuzat retragerea pe timpul iernii de pe aliniamentele care nu puteau fi apărate din cauza aprovizionării deficitare! Nu a vrut să audă părerile generalilor români aflați pe front.
  Cine pe cine a trădat la Stalingrad, când s-a hotărât soarta războiului?! Românii, cărora nu li s-a dat armamentul promis? Nici echipamentul, nici muniția?!

  Să mai amintim și de scenele dezgustătoare petrecute când a început retragerea? Când germanii îi împiedicau pe militarii ne-germani să urce în camionul salvator sau în avion?! Cum să se numească acele ordine de care ascultau trupeții germani, altfel decât trădare a aliatului?!

  5.-c A venit și 23 august 1944!… Mă înșel eu sau mareșalul Ion Antonescu a început tratativele de ieșire din război numai după ce l-a încunoștiințat pe Hitler de intenția sa de a nu face din România un teatru de război devastator?!

  Numai că Ion Antonescu nu a mai avut nicio putere de decizie după ce a fost arestat la 23 august. în preziua semnării unui acord cu rușii privind condiții onorabile de ieșire din război. Si cine l-au arestat?
  Prin actul de la 23 august a fost trădat numai și numai poporul român!

  Dar față de aliații noștri germani nu a fost nicio trădare?!…
  România s-a angajat în război, a acceptat sacrificiile pe care le presupune războiul, în speranța că va elibera Basarabia!
  Dacă germanii erau dispuși să lase soarta lor în mâna unui individ iresponsabil, asta era treaba lor! Noi nu puteam accepta sinuciderea din loialitate față de Hitler! Ce ne lega de Hitler? Tratatul său cu Stalin, din august 1939? Ne lega diktatul nazist de la Viena, din august 1940?!…
  Germania când a capitulat și-a consultat aliații?… Nici vorbă! Ci a făcut gestul care mai putea salva ceva cu gândul la supraviețuire!
  Trădarea lui Mihai de la 23 august nu are legătură cu faptul că am ieșit astfel din război, ci trădarea regelui de atunci constă în faptul că a cedat unei antipatii maladive pe care o nutrea față de mareșal și l-a împiedicat pe mareșal să trateze până la capăt cu rușii, tratative care ar fi evitat consecințele dezastruoase pe care le-a produs actul iresponsabil de la 23 august!

  Regele Mihai, fără voia sa, le-a făcut un mare bine nemților prin „cotitura” de la 23 august. Grăbind capitularea Germaniei, aceasta a scapat, probabil de …primirea primelor bombe atomice.
  A căzut năpasta pe capul japonezilor, conform zicalei că nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește!…
  Așadar, care sunt aliații pe care românii i-au trădat?!… Nu-i văd nicăieri!” https://www.facebook.com/napoleon.savescu/posts/3027212327296268

 5. cristian c. n. // 19 martie 2019 at 19:01 // Răspunde

  Saracii! De multa vreme se chinuie sa-si construiasca o istorie antica mareata,numai ca au nevoie de artefactele altora.La un moment dat,bateau campii cu a III-a Roma;n-am mai urmarit subiectul.Daca se codesc cu destainuirea locului descoperirii placutelor,inseamna ca n-au avut un plan plauzibil pentru asta.Sunt de acord ca neamuri de ale noastre au contribuit la etnogeneza rusilor,dar s-a ales praful de ei.Tot ne scot ochii cu al II-lea razboi,dar poate se gaseste pe acolo cineva cu bun simt,sa ne spuna de ce harta imperiului lor, acopera juma’ de planeta!?

 6. In primul rand vreau sa afirm ca sunt satul pana peste cap de aroganta ruseasca.

  In al doilea rand, cine au fost aceia care ne-au torturat neamul romanesc, cea mai de valoare elita intelectuala, talpa tarii, barbati si femei de super-valoare omeneasca, in timpul asa-zisului razboi rece, in inchisorile socialiste, in gulaguri si in Siberia, dar si inainte, in anii ’30-’40? Sa ne aducem aminte de invazia rusofona din Basarabia si de foametea din anii ’40!? Si multe altele, nu-i asa!? Cum isi permite acest inconstient sa lanseze astfel de invective noua?! Cum isi permite sa uite din ce neam se trage si el, si cel care ii conduce astazi si poarta la origini numele de Putina?! Cine sunt tradatori, ei sau noi?!

 7. @Patriciu. Rusii, asa e. Mai corect, evreii rusi.

 8. Briceanu Andrei // 22 martie 2019 at 21:19 // Răspunde

  Interesanta mentalitate mai are rusul acesta, oare toti o-r avea-o la fel?
  Adica el spune; cu atotstiutorii nu am ce discuta si in acelasi timp din ce vad eu in exact aceeasi categorie se gaseste.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii