Noutăți

Libelulele, “vârful tehnologic” al insectelor zburătoare, au apărut cu… 300.000.000 de ani în urmă

Cele mai mari dintre libelulele actuale au o anvergură a aripilor ce depășește cu puțin cincisprezece centimetri (la speciile tropicale) dar, odinioară, au existat libelule-gigant, a căror anvergură a aripilor depășea 70 de centimetri. Se pare că, în trecutul foarte îndepărtat, cam toate ființele erau mai mari. Cu referire la acest aspect, unii oameni de știință apreciază că aceste dimensiuni colosale erau atinse datorită nivelurilor înalte de oxigen existente în atmosfera terestră.

c-5

Pe lume există peste 5000 de specii de libelule. În „copilăria” lor, care poate avea și o durată de doi ani, aceste insecte viețuiesc în apă. In faza adultă, libelulele sunt zburătoare neîntrecute. Ele se pot ridica în zbor vertical sau pot zbura „pe loc”, fără a înainta, dacă situația o cere. Se împerechează în văzduh și se hrănesc tot acolo. Hrana lor este constituită din alte insecte pe care le prind cu repeziciune, în zbor. Libelulele sunt „șoimii insectelor”. Sunt prădători voraci și rapizi, pentru unele specii viteza de zbor de 40 km/h fiind ceva obișnuit. Viteza maximă de zbor este de 50 km/h!

c-3

Libelulele sunt prădători atât de eficace încât nu le scapă decât 5-10% dintre insectele pe care le urmăresc, spre a le prinde. Zborul lor se apropie de perfecțiune și de aceea inginerii le studiază spre a realiza miniroboți (minidrone) care să se descurce în aer la fel de bine. Oare cât de repede vor reuși să copieze opera Naturii?

Chiar dacă, în etapele inițiale, devenirea lor este lentă, unele dintre libelule vor trăi doar câteva săptămâni, odată ce au devenit adulte. Altele, însă, pot trăi și un an, în această ultimă fază a existenței lor.

c-1

Cea mai mare parte din suprafața capului unei libelule este acoperită de către ochi. Aria vizuală a unei libelule este deosebit de mare iar simțul văzului dezvoltat. Libelulele se numără printre insectele cele mai utile pentru om. Dintotdeauna, ele au ținut sub control populația de țânțari. Nici muștele nu se bucură de un tratament privilegiat, din partea lor. O singură libelulă poate consuma zeci de țânțari sau de muște pe zi. Încă din etapele timpurii de evoluție, libelulele se hrănesc cu larve de țânțari, în mediul acvatic.

c-4

Alături de fluturi, libelulele se numără printre insectele cele mai frumoase de pe Terra. Sunt, de asemenea, cele dintâi insecte zburătoare, ce au apărut cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă. Cum sună aceasta, în condițiile în care cei mai vechi dintre hominizii descoperiți până azi datează de acum 6 milioane de ani (Orrorin tugenensis, un strămoș al omului trăitor în Kenya)?! Libelulele sunt contemporane cu noi, dar au fost și cu dinozaurii. Sunt insecte de mare succes, în adaptarea la mediu!

c-2

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.smithsonianmag.com

Surse imagini: www.earthtimes.org, www.cbc.ca, eskipaper.com, a2ua.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii