Noutăți

Legionara care a scuipat-o pe sinistra Ana Pauker… Ce s-a întâmplat cu ea după aceea?

Ecaterina (Titi) Gâţă, a fost şefa în clandestinitate a organizaţiei de fete şi femei a Mişcării Legionare. S-a născut Sibiu, în jurul anului 1924. A urmat clasele primare şi secundare la Sibiu, apoi s-a mutat la Bucureşti împreună cu mama sa şi cu fratele. Aici a început să frecventeze cu regularitate Cooperativa Legionară din stradă Gutenberg. În acelaşi timp a intrat în cetăţuia „Ecaterina Teodoroiu”, condusă de şefa pe ţară a Cetăţuilor (organizaţia de femei a Legiunii), Nicoleta Nicolescu, ne informează Adevarul.ro.

Ecaterina Gata a fost arestată în decembrie 1938 şi a ajuns în lagărul de femei de la Sadaclia, din Basarabia, împreună cu alte femei, printre care şi prinţesa Ioana Cantacuzino, şi a fost eliberată în primăvara anului 1940.

O dată cu venirea la putere a legionarilor s-a întors în Bucureşti, s-a înscris la facultate şi a început organizarea cetăţuilor, din a căror conducere făcea parte. După lovitura de stat a generalului Ion Antonescu, a început o nouă prigoană. A trecut graniţa clandestin de două ori mergând la camarazii aflaţi în exil, dar a treia tentativă avea să însemne şi arestarea.

Sfătuitorul şi duhovnicul Ecaterinei era Părintele Arsenie Boca, care în acea perioada se află la Sâmbătă de Sus în mănăstirea Brâncoveanu. Tânăra mergea foarte des la el, consultându-l asupra deciziilor pe care le lua în coordonarea activităţilor sale. Deşi avea mulţi pretendenţi pentru căsătorie, Titi îi refuză pentru că alesese încă din copilărie o altă cale: monahismul.

În anul 1948 se pregătea să treacă iarăşi graniţa spre a merge în exil. De data aceasta a fost arestată de agenţi din sala de lectură a Bibliotecii Academiei. Avea în poşetă paşaportul şi toate cele necesare plecării, dar nu şi-a luat poşeta din sala de lectură când a plecat. Un student, crezând că a uitat-o, a fugit după ea şi i-a dat-o.

Astfel, dovada a ajuns în mâna Siguranţei. Ecaterina Gâţă a fost dusă la închisoarea Malmaison de pe Calea Plevnei. Fiind vorba de comandanta Cetăţuilor, în anchetă s-a implicat direct Ana Pauker, care a încercat să o facă pe Titi să-şi trădeze cauza, promiţându-i libertatea. Ecaterina Gâţă a încheiat discuţia cu Pauker scuipând-o. Cu acest gest şi-a grăbit sfârşitul.Citeste mai mult: adev.ro/ppzesn 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii