Noutăți

Legenda din jurul pietrei Blarney. Motivul pentru aceasta a fost sărutată de mii de turiști, inclusiv șefi de stat

Aproape de satului Blarney, Irlanda, la aproximativ 8 km nord-vest de orașul Cork, se află Castelul Blarney. În partea de sus a castelului se află Piatra Elocvenței sau Piatra Blarney. Legenda vorbește despre faptul că cine sărută piatra este înzestrat cu “darul lingușirii. Milioane de turiști, inclusiv șefi de stat din întreaga lume sau scriitori au sărutat piatra în speranța că vor deveni mult mai plăcuți de alegători sau după caz de către cititori. Cât de vechi este acest obicei sau cum a apărut nu este cunoscut, tradiția pare să fi început la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Sărutatul Piatrei Blarney este însă un lucru dificil de realizat. În trecut, cel care dorea să sărute piatra trebuia să urce în vârful castelului, apoi să se aplece, culcat pe spate, peste marginea parapetului, în timp ce un ajutor îl ţinea de glezne. Ulterior, parapetul a fost dotat cu şine de ghidare din fier forjat şi cu bare transversale de protecţie, dar ritualul poate declanşa încă atacuri de acrofobie, o teamă extremă sau iraţională de înălţime.

Există multe legende referitoare la Piatra Barney. Conform unei versiuni a legendei, Cormac McCarthy, cel care a construit Castelului Blarney, a fost implicat într-un proces. El a cerut ajutorul zeiţei Clíodhna, care l-a instruit pe MacCarthy să sărute prima piatră pe care o va găsi dimineaţa, în drum spre tribunal. Acesta a făcut cum i s-a spus şi apoi a pledat cu atât de mare elocvenţă, încât verdictul a fost în favoarea lui. MacCarthy a fost convins că piatra pe care a sărutat-o are proprietăţi magice şi a încorporat-o în parapetul castelului.

Termenul Blarney a ajuns astfel să însemne “a fi convingător” , cuvânt introdus acum în dicţionarul englez.

Blarney1 Blarney2 Blarney3 Blarney4 Blarney5

sursa: Sacredsites Amusingplanet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii