Noutăți

LECŢIA despre SOCIALISM dată de un profesor propriilor studenți. MEMORABILĂ!

Capitalism or Socialism concept

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28): Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat niciodată pe cineva la vreun examen. Odată, însă, a picat o grupă întreagă. Acea clasă a insistat că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus : “OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate şi fiecare va primi aceeaşi notă, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota A”.

După primul test, notele au fost mediate şi toţi au primit un B. Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, iar cei care au studiat mai puţin au fost bucuroşi. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învăţat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o “pomană”, aşa că şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost D!

Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat). Notele nu au fost crescătoare, deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut să înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toţi au picat. Profesorul le-a spus că socialismul ar fi picat în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau nu va dori să aibă succes.

Nu putea fi o explicaţie mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizeaza totul: “Nu se poate legifera ca săracul să fie liber iar bogatul în afara libertăţii. Ceea ce primeşte o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva care, la rândul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, şi când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfârşitul oricărei naţiuni.

În loc de CONCLUZIE: Nu poţi multiplica bogăţia divizând-o.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on LECŢIA despre SOCIALISM dată de un profesor propriilor studenți. MEMORABILĂ!

 1. Propun ca acest articol sa stea pe prima pagina a sitului Cunoaste Lumea pe tot parcursul anului 2018.
  Pare exagerat? Ei bine, la ce vremuri traim, nu e.
  Iertata sa-mi fie indrazneala.

 2. Păstrând proporțiile, cam asta face acum statul-social cu așa zisele ajutoare sociale.

 3. mihai constantin // 24 februarie 2018 at 21:13 // Răspunde

  E o abordare gresita a problemei… Exmplul asta e folosit sa arate ca solutia e capitalismul ! Adevarat,daca procedezi asa,se ajunge la rezultatul asta.Dar, invers ???Se ajunge la un capitalism salbatic.Ideal ar fi un stat care sa tina cont ca nu santem egali,sa-i rasplateasca pe cei care duc societatea inainte prin munca si initiativa lor,ca sa le dea recunoastere si motivatie,pentru ca ei sant “motorul”!Dar sa protejeze si sa ajute pe cei mai slabi,pentru ca ei sant “combustibilul” si “piesele de rezerva” al “motorului”!

  • Cata vreme esti om si nu monstru sau animal ii protejezi pe cei slabi din instinct, nu ai nevoie de o ideologie socialista. Trebuie doar sa-ti pastrezi omenitatea.

   Ca au venit unii care lupta sa transforme umanitatea intr-o populatie de monstrii pentru ca dupa aia tot ei sa vina s-o “salveze” de monstruozitatea dobandita, e alta poveste.

 4. cetățeanul tulburat // 25 februarie 2018 at 10:07 // Răspunde

  Problema e greșită! Într-o societate egalitară trebuie să existe câteva reguli simple care să nu fie greu de respectat. În principiu să conteze deciziile și sfaturile înțelepte, nimeni nu e mai presus de nimeni, fiecare respectă pe fiecare, datoria morală să se pună umărul la progresul societății fără a trage chiulul. Banii nu au rost într-o societate egalitară…Toată lumea muncește, prin rotație, o săptămână pe lună să se asigure traiul necesar pentru toată gașca, indiferent de industrie… magazinele dispar de pe fața pământului și se construiesc depozite de alimente care sunt aprovizionate zilnic și în care fiecare se duce și își ia strictul necesar, fără a lua și stoca acasă peste măsură să se facă risipă, la fel restul bunurilor care trebuiesc în viața de zi cu zi, hainele ar trebui să avem costume standard pentru bărbați și femei ca să nu mai existe pârțuri și diferențe între indivizi (armani, versace, puma, spuma…etc) cu toții studiem informațiile care ne sunt ascunse de secole și care ne sunt de folos progresului…Dacă ne înmulțim peste măsură, colonizăm alte planete că este unde…să trăim în pace și liniște și să fim fericiți. Să existe un protectorat în care oamenii înțelepți să îi pună pe făgașul normal pe cei care se nasc rebeli și au prea mulți nervi…
  Mă rog…Se poate studia problema mai în detaliu cu societatea egalitară însă suntem departe de a se realiza…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii