Noutăți

Lacurile și nisipurile cu bitum. Spectaculoasele formațiuni de unde se poate extrage bitum natural

Unele dintre cele mai ciudate lacuri din lume nu sunt umplute cu apă, ci cu smoală și bitum, materiale folosite de constructori pentru asfaltarea șoselelor sau izolarea acoperișurilor blocurilor. Marea majoritate a asfaltului, care este utilizat în prezent este obținut prin oxidarea artificială la cald a reziduurilor petroliere. Însă asfaltul se găsește în formă concentrată și în natură. Aceste lacuri sunt cunoscute sub numele de gropi de gudron. Unul dintre acestea  este cel situat în satul La Brea, sud-vestul insulei Trinidad. Formaţiunea ocupă o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare şi se presupune că are o adâncime maximă de circa 75 de metri.

Lacul s-a format în urmă cu câteva mii de ani, în timpul unui proces de subducţie. Acesta a avut loc în momentul în care placa continentală caraibiană s-a scufundat sub o altă placă continentală. Atunci au apărut falii ce au permis ţiţeiului din interiorul scoarţei terestre să iasă la suprafaţă şi să se acumuleze într-un crater vulcanic. De-a lungul timpului, elementele chimice uşoare din ţiţei s-au evaporat, lăsând în urmă bitum, o mixtură formată din ţiţei, argilă şi apă.

asfalt1

asfalt2

Există lacuri cu bitum şi în alte colţuri ale lumii, cum ar fi lacurile McKittrick din California de Sud şi lacurile Carpinteria din regiunea Santa Barbara sau lacul Bermudez din Venezuela. Aceste formaţiuni au stârnit nu numai interesul companiilor miniere, ci şi al paleontologilor, în aceste locuri s-au descoperit un număr extrem de mare de fosile preistorice. Numai în lacurile La Brea au fost descoperite rămăşiţele a peste 4.000 de animale din specia Canis dirus, dar şi materialul osteologic a circa 2.000 de tigri cu dinţi sabie.

Însă bitumul natural nu se găsește doar în aceste gropi de gudron, ci și în nisip. Unele dintre cele mai mari depozite de bitum natural din lume sunt cele din Nisipurile de petrol Athabasca situate în nord-estul orașului Alberta, Canada. Aceste nisipuri petroliere constau dintr-un amestec de bitum brut, o formă de rocă semi-solidă de petrol, nisip de siliciu, argilă și apă.

asfalt4

asfalt3

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii