Noutăți

Lacul Semilună și splendida sa oază au fost, în trecut, la un pas de dispariție. Deși deșertul era gata să le înghită, chinezii le-au salvat!

Când ajungi în preajma Lacului Semilună din China, înfățișarea sa te va face să crezi, în primele clipe, că este vorba doar despre un miraj. Realitatea este că foarte puțin mai lipsea, în trecut, ca din toată această splendoare să nu mai rămână decât o amintire. Dar chinezii, harnici și întreprinzători cum îi știm, nu puteau lăsa o asemenea minunăție să cadă pradă distrugerii. Așa că s-au pus pe treabă și au salvat Lacul Semilună și, odată cu el, oaza și mica așezare veche, se spune, de 2000 de ani.

c

Lacul Semilună sau Yueyaquan este o apă stătătoare care face parte dintr-o fermecătoare oază situată în deșertul Gobi, nu foarte departe de orașul chinezesc Dunhuang, din provincia Gansu. Lacul a primit numele de Yueyaquan în vremea dinastiei Qing. Pe țărmul Lacului Semilună se află o elegantă pagodă și o străduță de-a lungul căreia sunt înșiruite tarabe ce oferă suvenire.

1

Numele englezesc al lacului, Crescent adică, îți induce ideea de creștere. Numai că Lacul Crescent (crescent=semilună) s-a aflat într-o dramatică și continuă scădere, din 1960 și până în anii ′90. Adâncimea medie a lacului era de 4-5 metri în 1960, cu o adâncime maximă de 7,5 metri. După 1990, lacul avea o adâncime medie mai mică de un metru, cu un maximum de numai 1,3 metri.

d

Așa cum s-a întâmplat și în cazul altor oaze, pesemne că debitul izvorului care alimenta Lacul Semilună s-a redus iar procesul intens de evaporare a dus la descreșterea nivelului apei. Pentru ca încântătoarea oază să nu rămână fără splendida sa semilună de apă și astfel să dispară, autoritățile chineze au luat, în urmă cu un deceniu, măsuri care au dus la salvarea sa.

b

La 7 ani de la aplicarea proiectului de salvare, semiluna de apă din uriașul ocean de nisip devenise lungă de aproape 220 de metri. De la nord la sud, lacul măsura 54 de metri.  Acum, lacul este aprovizionat cu apă proaspătă din belșug iar oaza e mai strălucitoare ca niciodată. Astăzi, fermecătoarea semilună de smarald a lacului Yueyaquan este cu adevărat „în creștere”. Sporește în dimensuni de la an la an, și la fel se întâmplă cu numărul turiștilor care vin să contemple peisajul excepțional.

3

2

a

4

5

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Imagini: www.dailymail.co.uk, moco-choco.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii