Noutăți

La granițele științei: cercetătorii au stocat şi redat un film în interiorul ADN-ului unei celule vii…

Da, pare de domeniul SF-ului, doar că SF-ul a devenit de câteva decenii parte concretă din viața noastră… În ultimii ani s-a tot vorbit despre faptul că cea mai bună memorie pentru calculatoare ar putea fi ADN-ul celulelor vii, transformate în sisteme de stocare și redare a informației, la un nivel care nu poate fi atins astăzi de niciun sistem.

Ei bine, experimentele făcute de oamenii de știință au dovedit că acest lucru este realizabil. Astfel, un film clasic, la o rezoluție mică, a fost stocat şi redat în interiorul ADN-ului unei celule vii, o reușită excepțională pe care cercetătorii o consideră începutul unei revoluții tehnologice.

Iată ce a spus în acest sens neurologul Seth Shipman din cadrul Şcolii de Medicină Harvard din Boston: ,,Dorim să transformăm celulele în istorici. Ne imaginăm un sistem de memorie biologic mult mai redus ca mărime şi mai versatil decât tehnologiile din prezent.”

Potrivit celor de la Science Daily, citați de Descoperă.ro: “Abilitatea de stocare a unor evenimente atât de secvenţiate precum un film la un nivel molecular reprezintă cheia reinventării conceptului de înregistrare prin intermediul ingineriei moleculare. Informaţia poate fi recuperată prin simpla secvenţiere a genomului celulei în care era stocată.

,,Dacă respectăm paşii transcripţiei, i-am putea utiliza ca o reţetă pentru modificarea celulelor similare. Tehnica ar putea fi utilizată pentru stoparea bolilor sau în diferite terapii,” a declarat Shipman.
 
Primul pas din cadrul experimentului a constat în stocarea informaţiei secvenţiate în genomul ADN-ului. În timpul stocării, experţii au reconstruit cadre dintr-un film clasic.
 

Anterior, cercetătorii au demonstrat că pot utiliza tehnica CRISPR pentru stocarea ADN-ului secvenţiat din anumite bacterii, prin vaccinarea acestora cu diferite amintiri genetice ale infecţiilor virale. Atunci când un virus infectează o bacterie, CRISPR îndepărtează partea străină din ADN şi o stochează în propriul genom al bacteriei. Astfel, bacteria utilizează partea de ADN stocată pentru a identifica virusul şi pentru a apăra organismul de viitoarele infecţii.”

 

Prin urmare, după cum reiese clar din experimentele făcute în această direcție, știința de graniță se mișcă rapid, mutând limitele tehnologice spre orizonturi care până mai ieri păreau inaccesibile. Tocmai de aceea, întrebarea care se pune este următoarea: vom fi capabili să ne adaptăm dezvoltării exponențiale a științei?

Până una alta, vă recomand să vizionați, mai jos, un episod al emisiunii Mistere la Granițele Cunoașterii numit O privire în viitorul nostru tehnologic. Surprizele științei, în care l-am avut invitat pe Alexandru Mironov.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on La granițele științei: cercetătorii au stocat şi redat un film în interiorul ADN-ului unei celule vii…

  1. SF-ul a luat de mult loc in viata noastra prin intermediul paginilor revistelor.Multa speculatie si foarte putin concret.Cate medicamente azi vindeca o boala? Asta este un marker real al nivelului unde ne aflam in 2017. Prezervativele vindeca SIDA. :)).Oare ce player au folosit sa redea video in ADN, unul soft scris de VLC ,sau un videoproiector in miniatura Sony? Cheltuiesc zeci de miliarde de euro ca sa spuna ca au simtit efectul bosonului,atunci normal ca pot sa faca si fotografii color in interiorul atomului.Asa o fi? NU.Chiar frumos spus STIINTA DE GRANITA,dar granita este 2017.Era frumos sa fi iesit unul din orgoliosii astia ( supraorgoliosi) de cercetatori si sa zica: “mai oameni buni atata putem,atata stim,suntem ramasi fara idei”.Dar ei isi dau nume la stele descoerite de ei…ha ha ha.Mancatori de bani publici 99% din ei.Ajunsi in functii pentru ca au fost tocilari ,nu dotati nativ.De cei 1% beneficiem noi azi.
    Alta emisiune cu Mironov.Omul care le stie pe toate.A scris si carti.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii