Noutăți

La 27 august 1883, omenirea a „tresărit” după ce pe Pământ s-a produs cel mai puternic sunet din istorie. S-a auzit de la 5.000 de km depărtare

La 27 august 1883, omenirea a „tresărit” după ce pe Pământ s-a produs cel mai puternic sunet din istorie, cel puțin de când se efectuează astfel de măsurători și inregistrări. Produs pe insula Krakatoa, care se află între insulele Java și Sumatra din Indonezia, sunetul ar fi fost auzit extrem de clar de la o distanță de circa 5.000 de kilometri. Potrivit celor de la sciencealert.com, la aproximativ 3,200 kilometri distanță de Krakatoa, locuitorii din Noua Guinee și Australia de Vest au raportat că au auzit “o serie de pocnituri puternice, asemănătoare cu cele ale artileriei, în direcția nord-vest”. Și la peste 4800 de kilometri pe insula Rodrigues din Oceanul Indian, localnicii au relatat ceea ce li se părea a fi sunetul produs de niște arme de foc în depărtare.

Sunetul a fost cauzat de o erupție vulcanică record, a cărei cenușă a căzut în ocean pe o distanță de 20 de kilometri. Lava ieșită din gura vulcanului Krakatoa a atins o viteză de până la 2.575 kilometri pe oră, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul vitezei sunetului. Potrivit lui The Independent, forța exploziei a fost de 10.000 de ori mai mare decât cea a unei bombe cu hidrogen, iar sunetul a fost înregistrat ca având 172 de decibeli la peste 160 kilometri distanță de insula Krakatoa. Trebuie să specificăm faptul că sunetul unui motor cu reacție, când stați chiar lângă acesta, este de 150 de decibeli, iar la sunete mai mari de 130 decibeli, urechea umană are de suferit.

Evenimentul a fost declarat cel mai mare dezastru natural al secolului al XIX-lea. Undele de șoc au făcut de mai multe ori înconjorul planetei, iar în urma erupției un tsunami de peste 45 de metri înălțime a ajuns să lovească țărmurile din Java și Sumatra, distrucând complet fauna și flora din regiune, și luând viața câtorva mii de oameni, numărul lor real nefiind niciodată investigat.

sursa: https://www.sciencealert.com/worlds-loudest-sound-krakatoa-shock-waves-10000-more-hydrogen-bomb

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Krakatoa_eruption_lithograph_web_1024


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on La 27 august 1883, omenirea a „tresărit” după ce pe Pământ s-a produs cel mai puternic sunet din istorie. S-a auzit de la 5.000 de km depărtare

  1. Pai, daca minusculul vulcan de pe Krakatoa a produs asemenea consecinte, va imaginati pe vremea Atlantidei ce s-a intamplat? Iar ca veni vorba: evenimentul cataclismic Atlantida s-a petrecut cam acum 4500-4700 de ani, iar pamantul Americii de Nord de astazi este Atlantida de atunci, dupa opinia mea. Am din ce in ce mai multe indicii (deocamdata) care sustin aceasta opinie.
    Reafirm ca populatiile de azi ale extremului orient (Japonia, China, Indonezia, Indochina si chiar India) provin din supravietuitorii de pe Atlantida/America. Populatii care au migrat masiv peste Pacific, terifiati fiind de consecintele marelui eveniment.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii