Noutăți

Jembatan Akar – uimitorul Pod viu din Indonezia

În ultima sută de ani, locuitorii din două sate mici indoneziene din Sumatra de Vest au folosit un pod de 30 de metri lungime format doar din rădăcinile interconectate a doi arbori situați de o parte și de alta a unui râu. Astăzi, minunea naturală cunoscută sub numele de “Jembatan Akar” a devenit o atracție turistică extrem de populară.

Potrivit localnicilor, uimitorul pod natural și-a puz “bazele” în 1890 când Pakih Sohan, un profesor musulman din Lubuak Glare, dezamăgit de faptul că elevii din Pulut-pulut nu pot veni la cursurile despre Islam şi recitalurile din Coran din cauza râului Batang Bayang care separă cele două sate, a plantat doi copaci de jawi-jawi, cunoscuți pentru rădăcinilor lungi și rezistente, de o parte și de alta a malurilor.

În doar câţiva ani, cei doi copaci și-au unit rădăcinile deasupra râului, însă podul nu a putut susține greutate unui om decât după aproximativ 30 de ani, când rădăcinile au devenit extrem de groase și flexibile.

porviu

Situat la o înălțime de 4 metri deasupra râului Batang Bayang, podul natural are și inconveniente. Acesta este destul de periculos de traversat când plouă, din cauza rădăcinilor sale extrem de alunecoase. Pentru a-l face mai stabil şi pentru a preveni accidentele, sătenii au adăugat o serie de plăci din lemn peste rădăcini. Acum podul poate să susţină greutatea a zeci de oameni în acelaşi timp.

Jembatan Akar nu este singurul pod viu din lume. Astfel de construcții naturale se mai găsesc și în alte regiuni ale Asiei, tranzitate anual de milioane de turiști fascinanți de modul în care natura „construiește” pentru noi, acolo unde omul nu poate sau nu știe.

podviu2 podviu3 podviu4

sursa: odditycentral.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii