Noutăți

Istoricii susțin că Statuia Libertății ar fi fost inspirată de o femeie de origine arabă

Statuia Libertății , simbolul democrației și a libertății americane , a fost inspirat de o femeie de origine arabă ce trăia în Egipt, notează cei de la Discovery. Ideea este susținută de Institutul Smithsonian de peste ocean care administrează mai multe muzee americane. Se pare că sculptorul de origine franceză Frédéric Auguste Bartholdi , autorul Statuii Libertății a călătorit în Egipt în 1855-1856 , unde a dezvoltat “o pasiune pentru monumentele publice de dimensiuni mari și structurile de coloși”, arată responsabili ai Parcurilor naționale din Statele Unite.

Apoi în anul1869 când guvernul egiptean ar fi cerut idei pentru a construi un far în apropierea Canalul de Suez, Bartholdi ar fi propus ridicarea unei statui care să reprezinte o femeie cu un voal larg și cu o torță în mână, torță care să țină loc de far. Inspirația i-ar fi venit de la femeile arabe care poartă haine largi ce le acoperă tot corpul iar în picioare poartă sandale confortabile pentru mersul prin nisipul fin al acelor locuri.

liberty

Bartholdi ar fi realizat “o serie de desene în care statuia propusă începe ca o țărancă arabă și evoluează progresiv într-o divinitate colosală”, arată Edward Berenson, autorul cărții “Statue of Liberty: A Translatlantic Story”.

Proiectul său a fost refuzat la acea vreme de egipteni, însă în 1870 primește o nouă propunere de a realiza un alt monument, un cadou al poporului francez pentru pentru Statele Unite. Bartholdi a început proiectarea statuii pe baza desenelor sale anterioare, arată istoricii.

Statuia Libertății a fost inaugurată în 1886 și este situată în portul orașului New York pe mica insulă Liberty Island, la sud-est de Manhattan, la gura de vărsare a fluviului Hudson în oceanul Atlantic. Ea are un înveliș de cupru care acoperă un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone.  Culoarea statuii, prin oxidarea cuprului, a devenit verde. Soclul are o formă de stea fiind construit din piatră. În interiorul acestuia se află un muzeu.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: news.discovery.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii