Noutăți

Întrebare aparent ciudată: Sunt virușii organisme vii? Dezbaterile care au loc de mai bine de un secol în lumea științifică…

Virușii au fost descoperiți cu mai mult de un secol în urmă, însă sunt acești agenți patogeni inframicrobieni în viață? Desigur, nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri pentru a ne da seama că răspunsul la această întrebare este destul de complex. Virușii sunt forme de viață sau sunt altceva ?

Potrivit lui Adrian Gibbs, expert în evoluția virusurilor și profesor la Universitatea Națională din Australia, virușii sunt organisme subcelulare care au un ciclu de viață în două faze – o fază, care constă în cea de dispersie și căutare a unei gazde, și o a două fază care constă în infectarea celulelor acesteia. Acesta își bazează declarația prin faptul ca toate organismele vii și virușii sunt formați dintr-un material genetic, care poate fi ADN sau ARN, și o teacă sau înveliș protector de natură proteică, numită capsidă.

Capsida și genomul viral alcătuiesc nucleocapsida. La virusurile mai complexe mai apare un înveliș exterior de natură proteică numit pericapsidă, peplos sau anvelopă virală. Din punct de vedere al prezenței învelișului pericapsidal, virusurile se împart în două categorii: nude și învelite în peplos.

Pe de altă parte, Amesh Adalja, medic de boli infecțioase din cadrul Centrului pentru securitate medicală al lui Johns Hopkins este de altă părere: „Nu cred că virușii ar trebui clasificați ca organisme vii. Acestea sunt, în esență, inerte, cu excepția cazului în care vin în contact cu o celulă vie. Virușii nu sunt la fel ca o piatră, dar în mod clar nu sunt o bacterie”.

“Oamenilor le place să clasifice lucrurile. Ne ajută să înțelegem lumea din jurul nostru. Dar poate că nu totul în natură ar trebui clasificat după modul nostru de înțelegere. Virușii sunt vii? Da, dacă îți place să consideri că totul în jurul tău trebuie să fie într-o ordine, la care tu, ca ființă superioară, să poți să răspunzi”, susține și Claudia Vickers, cercetător în domeniul biologiei sintetice la Universitatea din Queensland.

sursa: sciencealert.com/

sursa: livescience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Întrebare aparent ciudată: Sunt virușii organisme vii? Dezbaterile care au loc de mai bine de un secol în lumea științifică…

  1. Variabilitatea este proprietatea urmasilor, de a nu fi copii fidele ale parintilor.Incep sa cred ca un virus a spus asta prima data!Lucrurile extrem de simple pot fi si extrem de inteligente, dar totodata si neintelese.Iata un motiv de razboi!Dar razboiul inseamna si o astfl de viata,nu?

  2. Existenta virusilor nu a fost dovedita nici acum ca exista microscoape care vad in nanoparticule. Totul este o inventie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii