Noutăți

Insulele Diomede: Singurul loc unde Rusia şi SUA au graniţă comună

Insulele Diomede sunt o pereche de insule stâncoase situate în mijlocul strâmtorii Bering dintre Alaska continentală și Siberia. Deși cele două insule sunt la doar 3.8 km una faţă de alta, ele sunt separate de linia “Data International”, care marchează, de asemenea, granița dintre Rusia și Statele Unite Americii. Partea mare a insulelor Diomede este deținută de Rusia și cea mică de SUA. În plus, în  calendarul este decalat cu 23 ore între cele două insule, datorită acestei separări. Cele două insule au fost locuite de eschimoşi cu 3.000 de ani în urmă. Primul european care a ajuns acolo a fost exploratorul rus Semion Dezhnyov, în 1648. Optzeci de ani mai târziu, pe 16 august 1728, a fost redescoperită de navigatorul danez Vitus Bering, zi în care Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește memoria martirului Sf. Diomede.

diomede-islandsl-1

în stânga este insula rusească, în dreapta cea americană

SUA a cumpărat Alaska de la ruşi în 1867, iar aceasta a inclus şi micuţa insulă Diomede, iar graniţa a fost făcută între cele două insule. Acum, micuţa insulă are o comunitate de 75 de persoane, care au inclusiv o şcoală şi o biserică. Însă traiul lor este unul de subzistenţă, principala activitate fiind pescuitul, livrarea de mărfuri de pe ţărm făcându-se doar de două ori pe an, când le sunt aduse în special lucruri neperisabile.

Pe marea insulă Diomede se află o bază militară rusă şi o staţie meteo, pe ea neexistând civili.

diomede-islandsl-9

diomede-islandsl-8

diomede-islandsl-3

diomede-island-map2

sursa:http://www.amusingplanet.com/2014/02/diomede-islands-two-islands-split-by-us.html


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Insulele Diomede: Singurul loc unde Rusia şi SUA au graniţă comună

  1. Stau si ma intreb cum a gasit columb america inaintea rusilor…e la cca 100 de km rusia de alaska…

  2. Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu. Ciudat totusi e si faptul ca daca vrei sa zbori de la new York la moscova trebuie sa traversezi Europa ?????? De ce?,?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii