Noutăți

Insula părăsită din New York. Ce povești ascunde?

Ridicați ancora pentru a naviga spre malurile misterioase ale insulei pustii din New York, numită North Brother (“frații nordului” sau “frații din nord”). Este o insulă uitată, situată pe coasta New York-eză a cartierului Bronx, în mijlocul râului East River. Locul este bogat în povești stranii și tragedii. Nu se știe când va deveni un loc turistic sau dacă va continua să fie dată uitării, cert este că din ce în ce mai puțini locuitori ai orașului american știu de existența acestei insule. Pentru mulți este o simplă legendă spusă de bunici nepoților, pentru a-i speria!

11-Payne_NBI_Tuberculosis-Pavilion
Se spune că în 1885, North Brother a devenit cartierul de carantină al spitalului american Riverside Hospital. Acolo au fost trimiși purtătorii de boli contagioase sau mortale, pentru tratamente speciale, separându-i astfel de populația tot mai mare din New York. Typhoid Mary, faimoasa bucătăreasă irlandeză care a infectat mai mult de 50 de persoane cu mâncarea sa, a numit insula Nord Brother drept casa ei! Mary a fost adusă cu forța pe insulă de două ori, mai întâi din 1907 până în 1910, apoi din nou în 1915, unde a rămas până la moarte, două decenii mai târziu.

4-Payne_NBI_Church-FrontDe asemenea, locul a fost martorul celui mai mare dezastru maritim din New York: în 1904, vasul General Slocum a luat foc aflându-se pe râul East River, la sud de malul insulei.

Insula a devenit mai târziu centru de tratament medicamentos pentru infractorii minori, ca parte a procesului de detoxifiere. Dar, prin anii 1960, instituția s-a închis, iar insula a fost abandonată pentru totdeauna.

Astfel natura a preluat cotrolul insulei. Peluzele și clădirile masive din cărămidă roșie au fost înghițite încet de cătină și iederă. Pe măsură ce metropola americană New York a înflorit într-un oraș de peste 8,4 milioane de oameni, insula Nord Brother a revenit în liniște singuratății, sălbaticiei.

2-Payne_NBI_Boilerplant-from-Morgue-Roof
Insula este acum un sanctuar pentru natură și este în afara accesului public. Recent, fotografului Christopher Payne i-a fost acordată permisiunea de a documenta Nord Brother în toată sălbăticia sa. Payne, care este specializat în fotografierea peisajelor estompate, a fost atras instantaneu de insulă: “Dacă puteți ajunge acolo”, spune el, “veți avea parte de cele mai rare momente de solitudine.”

feature_Payne_NBI_Imacon_Service-Building_Auditorium_WIP

1-Payne_NBI_Beach-at-Duskvedere a cartierului Manhattan de pe malul insulei

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: the-line-up.com, nytimes.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii