Noutăți

Insula misterioasă din Siberia: Por Bazhyn. Putin este uimit de descoperire

Ce ascunde insula misterioasă din Siberia despre care nici Vladimir Putin nu știa mai nimic până acum câțiva ani? Ce cultură a construit fortăreața descoperită pe această insulă? În anii 2007 – 2008 a fost întreprinsă o expediție specială menită să aducă la suprafață secretul insulei misterioase! În acea vreme, Vladimir Putin era prim ministru al Federației Ruse și a mers la fața locului însoțit de Albert al II-lea, Prințul de Monaco. Sergey Shoygu, ministrul pentru Situații de Urgență din Federația Rusă la momentul respectiv, era președinte al Fundației Fortărței de la Por-Bazhyn, organizație care a oferit finanțarea expeditiei respective.

inside_por_bajin_gv

“Am fost în multe locuri, am văzut multe lucruri, dar nu am văzut nimic de acest fel” a declarat Vladimir Putin în urma vizitei la complexul Por Bazhyn alături de Albert al II-lea, Prințul de Monaco, în 2007.

letter3Vladimir Putin alături de Albert al II-lea, Prințul de Monaco, în 2007

Por Bazhyn sau Por-Bajin este numele unei structuri artificiale aflate în ruină pe o insulă de pe lacul Tere-Khol din munții din sudul regiunii Tuva (Federația Rusă). Numele Por-Bazhyn se traduce din limba Tuvan drept “casă de lut”. Insula se află la aproximativ 2.300 m deasupra nivelului mării, la 8 km vest de satul Kungurtuk în sud-vestul Republicii Tuva (Federația Rusă), aproape de granița Rusiei cu Mongolia.

letter15În anul 2007, șamanii Tuvan au executat un ritual de binecuvântare cerând zeilor permisiunea de a excava Por-Bajin

Săpăturile arheologice sugerează că insula a fost construită ca un palat al imperiului mongol Uyghur în secolul 8 e.n., transformat apoi într-o mănăstire Manicheană (religie inițiată de profetul iranian Mani) și apoi abandonată. În cele din urmă a fost distrusă de un cutremur și de incendii.

Pereții sit-ului includ o zonă dreptunghiulară de 215 pe 162 de metri, orientați spre est – vest, care acoperă aproape întreaga insulă. Interiorul este format din două curți mari, un complex de clădiri centrale și un lanț de curți mici de-a lungul pereților de nord, vest și sud. Pereții din estul și vestul insulei sunt relativ bine conservați. Poarta principală, cu turnuri și rampe care duc la ele, se află în mijlocul peretelui estic. Rețeaua de pereți exteriori au supraviețuit având o înălțime maximă de 10 m iar cei interiori de 1-1,5 m.

Dragon_tile_from_Por-BazhynȚiglă cu dragon în stil chinezesc, descoperită în timpul săpăturilor din 2007 la PorBazhyn

Expediția din 2007-2008 a arătat că metodele de construcție folosite pe această insulă sunt cele specifice tradiției arhitecturale chineze din dinastia Tang. Arheologii au găsit tablete de lut cu urme de picioare umane, desene colorate pe tencuiala pereților, porți gigantice și fragmente de lemn ars. Dar nimic din aceste descoperiri nu a oferit incă un răspuns definitiv cu privire la scopul cu care a fost construită această structura de lut de pe insulă.

inside_por_bajin_roof_tilesCetate? Palat? Loc pentru ritualuri religioase? Cu toate influențele sale provenite din Iran, China sau Mongolia, insula este considerată unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale Rusiei. Săpăturile continuă iar misterul speră să fie rezolvat!

Por Bajin

inside_por_bajin_in_winter

inside_reconstruction_3Dreconstituire a posibilei fortărețe-palat Por Bazhyn 

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: siberiantimes.com, archive.archaeology.org, world-archaeology.com
foto Por-Bajin Cultural Foundation


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Insula misterioasă din Siberia: Por Bazhyn. Putin este uimit de descoperire

  1. Daniel, iata iti DARUIESC un link cu 1350 de fortarete sub forma de stea (citadele) de pe intreg glob pamintesc: https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=ru&authuser=0&mid=zaz8FqmuQjRQ.k_buCZnCm22Y – de la Google de sigur. Ilumineazate ! )))
    Aceste fortarete nu sunt toate, ele sunt cu mult mai multe. Rusul care le-a gasit , a folosit un fel de limbaj-programare care a fortat Google sa le scoata la iveala )))). Toate aceste fortarete au fost construite dupa unul si acelasi plan arhitectural! CEEA CE DEMONTREAZA CA DOAR CITEVA SUTE DE ANI IN URMA (piatra dupa 300 de ani incepe sa se farime/descompuna) A EXISTAT O SINGURA CULTURA PE INTREAGA PLANETA. Desigur d-e asa ceva PATRONII tai nu o sa-ti dee voie sa scrii, macar ILUMINEAZA-TE TU INSUTIsi FAMILIA TA ! )))
    Apropo, ROMANIA este plina de astfel de cetati-stele ! Alba Albina spre exemplu, e din acelasi stil- CEA MAI PUTERNICA FORTAREATA STEA DIN INTREAGA EUROPA- Eu nu am stiut ca Romanii sunt CEI MAI MARETI SPECIALISTI IN CONSTRUCTIA A ASTFEL DE CETATI ))). Orasul Bucuresti, e inconjurat de 32 de elemente ale stelei care cindva facea parte dintr-o STEA-FORTAREATA GIGANTICA CARE ACOPEREA OR. BUCURESTI. Pe curind ! Vom reveni !

  2. Mai iluminatule, iti DARUESC o informatie sa le-o spui si la PATRONII tai,piatra NU se farama-descompune dupa 300 ani!Stelistule…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii