Noutăți

“Insula Gunoaielor”, micul petic de pământ nelocuit din Pacific în care zilnic ajung câteva tone de deșeuri din plastic

Insula Henderson, un mic petic de pământ din Oceanul Pacific de Sud, se află la jumătatea distanței dintre Noua Zeelandă și Chile. Este una dintre cele patru insule care alcătuiesc grupul Pitcairn. Cu toate că este nelocuită, aceasta a fost declarată cea mai poluată insulă de pe Terra. Biologii de la Universitatea din Tasmania estimează că densitatea resturilor de pe plajă este de 670 de obiecte pe metru pătrat.

„Bazându-ne pe statistică de la fața locului, estimăm că pe insulă ajung câteva tone de deşeuri de plastic în fiecare zi. Ceea ce s-a întâmplat pe insula Henderson arată încă o dată faptul că nimic nu scapă de poluarea cu plastic, nici chiar cele mai îndepărtate părţi ale oceanelor noastre unde omul nu prea pune piciorul”, a declarat Jennifer Lavers, biolog la Universitatea din Tasmania.

Cercetătorii estimează că există aproximativ 38 de milioane de bucăți de plastic împrăștiate pe insulă. Majoritatea resturilor, aproximativ 68%, nici măcar nu mai sunt vizibile, acestea fiind îngropate sub nisip. Fiecare metru pătrat de plajă din Henderson are între 20 și 670 bucăți de plastic la suprafață și între 50 și 4500 de piese îngropate. De unde provin toate acestea? Insula Henderson se află la periferia Pacificului de Sud, iar din cauza curenților care conduc către aceasta, o mare parte din gunoaiele deversate cu bună știință sau ajunse din întâmplare în ocean se îndreaptă spre această zonă, care în trecut era un paradis sălbatic.

henderson-island-32 henderson-island-66 henderson-island-22 henderson-island-map6 henderson-island-110

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/03/henderson-island-this-uninhabited.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on “Insula Gunoaielor”, micul petic de pământ nelocuit din Pacific în care zilnic ajung câteva tone de deșeuri din plastic

  1. Tsunamiurile din zona Indoneziei din 2016 si cel din Japonia din 2011 au dus cea mai mare cantitate de deseuri in ocean … e si omul responsabil, dar daca nu erau tsunamiurile ar fi fost o cantitate mult mult mai mica. Oricum exista solutii de a strange plasticul din oceane, daca se dorestee, dar se pare ca nu.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii