Noutăți

Insula Fraser, cea mai mare insulă de nisip din lume

Insula Fraser este situată de-a lungul coastei de sud a Queensland, Australia, la aproximativ 200 de kilometri nord de Brisbane. Are o lungime de circa 120 km și o lățime de 24 km și este considerată cea mai mare insulă de nisip din lume. Insula este de o frumusețe rară, are păduri tropicale, păduri de eucalipt, păduri de mangrove, mlaștini și bineînțeles dune de nisip.

Tonele de nisip din care e formată insula provin din Cordiliera Australiană, un lanț muntos ce se întinde pe coasta estică a Australiei. De-a lungul timpului, precipitațiile ar fi desprins bucăți întregi din acești munți care mai apoi au ajuns în mare, formând Insula Fraser.

fraser-island-2[2] fraser-island-4[2] fraser-island-5[2] fraser-island-7[2]

Apele Oceanului Pacific au continuat să depoziteze nisip pe plajele insulei, formând dune. În depresiunile din interiorul dunelor s-au format peste 40 de lacuri de apă dulce. Extrem de interesant este și faptul că aceste ape nu au fost absorbite de nisip, acest lucru datorându-se turbei formată parțial din frunze, scoarță de copac și ramuri descompuse de jur împrejurul acestor lacuri. În fiecare an, aceste lacuri sunt alimentate precipitații.

Nisipul de pe insula Fraser se acumulează de aproximativ 750.000 de ani iar procesul continuă inclusiv astăzi. Rata de mișcare a dunelor în fiecare an depinde de mai mulți factori precum forța vântului, cantitatea de umiditate din nisip și colonizarea plantelor. Aceste dune se opresc treptat atunci când ajung în zone protejate de vânturi.

Insula Fraser găzduiește un număr mic de specii de mamifere, precum și o gamă variată de păsări, reptile și amfibieni, inclusiv crocodilul de apă sărată. Insula face parte din regiunea Coasta Fraser și este protejată de UNESCO.

fraser-island-8[2] fraser-island-12[2] fraser-island-13[2]

fraser-island-6[2]

sursa: http://www.fraserisland.net/

sursa: http://www.amusingplanet.com/2013/09/travelling-sand-dunes-of-fraser-island.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii