Cunoaste lumea

Noutăți

Insula Ada Kaleh de lângă Orșova într-o filmare inedită. Astăzi este acoperită de apele Dunării

  •  
  •  
  •  

Insula Fortăreață, așa cum era denumită în limba turcă dar binecunoscută de toată lumea drept Ada Kaleh, a fost o insulă ce se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și 500m lățime.

Herodot amintea de „Cyraunis”, despre care scrie că „lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică.”

Prima atestare documentară provine dintr-un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

În 1970 a fost acoperită de apele Dunării, atunci când a trebuit să fie inundată pentru a se construi barajul de la Porțile de Fier I.

Insula a fost un renumit punct turistic atât pentru cei care soseau aici de pe uscat cât și pentru cei care veneau din croazierele de pe Dunăre.

Video: Ultima primăvară pe insula Ada Kaleh

sursa: Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”, youtube.com

Mădălina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Insula Ada Kaleh de lângă Orșova într-o filmare inedită. Astăzi este acoperită de apele Dunării

  1. elena jeni sima // 8 februarie 2016 at 7:46 // Răspunde

    Pot spune ca petrec mult timp pe toate temele ,
    este ceva ce ar fi de mare folos tuturor , din pacate observ
    ca prea putini sunt interesati ….

  2. In anul 1968 cand lucram la PORTILE DE FIER 1 am vizitat aceasta insula care zace sub apa acum.

  3. M a y e r Zoltán Georgius Dr. med.univ. // 28 februarie 2016 at 21:46 // Răspunde

    Insula Ada Kaleh a fost un exclave turcesc, după cum ştiu.
    Wikipedia româna aminteşte: Din cauza poziției strategice a insulei, în conflictul imperiului habsburgic cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreață împotriva Imperiului Otoman. În următoarele decenii, ocupația insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria și Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 și 1791.

    Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada-Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupație austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populației insulei era de origine turcă.

    Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Șimian în anii următori, a fost însă fară succes, majoritatea locuitorilor preferând să se mute în alte regiuni ale României (de ex. Dobrogea) sau să emigreze în Turcia.

    Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost însă abandonată.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii