Cunoaste lumea

Noutăți

Inginerii descoperă secretele aripioarelor de pește

  •  
  •  
  •  

Noile cercetări conduse de Universitatea din Colorado Boulder, SUA, au dus la descoperirea secretelor inginerești din spatele a ceea ce face aripile de pește atât de puternice, dar flexibile.

Înțelegerile echipei ar putea duce într-o zi la noi modele de instrumente chirurgicale robotizate sau chiar aripi de avion care își schimbă forma prin simpla apăsare a unui buton.

Cercetătorii și-au publicat rezultatele pe 11 august 2021 în revista Science Robotics.

Francois Barthelat, autor principal al studiului, a remarcat că aripioarele sunt remarcabile, deoarece pot realiza mișcări de dexteritate, chiar dacă nu conțin un singur mușchi. (Peștii mișcă aceste structuri zvâcnind seturi de mușchi situate la baza aripioarelor).

Dacă te uiți la o înotătoare, vei vedea că este alcătuită din multe raze rigide”, a spus Barthelat, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică Paul M. Rady.

Fiecare dintre aceste raze poate fi manipulată individual la fel ca degetele, dar există 20 sau 30 dintre ele în fiecare aripă”.

În ultimele lor cercetări, Barthelat și colegii săi s-au bazat pe o serie de abordări, inclusiv simulări pe computer și materiale tipărite 3D, pentru a se adânci în biomecanica acestor structuri agile.

Ei raportează: cheia înotătoarelor de pește poate sta în designul lor unic. Fiecare rază dintr-o aripă este alcătuită din mai multe segmente ale unui material dur care se îngrămădesc deasupra colagenului mult mai moale, făcându-le echilibrul perfect între zvâcnire și rigiditate.

Obțin această capacitate dublă în care aripioarele se pot transforma, și totuși sunt încă destul de rigide când împing apă„, a spus el.

Barthelat a adăugat că el și colegii săi au zgâriat doar suprafața diversității largi a aripioarelor din lumea peștilor. Peștii zburători, de exemplu, își desfășoară aripioarele pentru a aluneca deasupra apei, în timp ce aruncătorii de noroi își folosesc aripioarele ca niște picioare pentru a merge pe uscat.

Ne place să reluăm locul în care biologii și zoologii au rămas, folosind fundalul nostru în mecanica materialelor pentru a ne înțelege mai bine proprietățile uimitoare ale lumii naturale”, a spus Barthelat.

Printre coautorii noului studiu se numără Floren Hannard de la Universitatea Catolică din Louvain din Belgia, Mohammad Mirkhalaf de la Universitatea Sydney din Australia și Abtin Ameri la MIT.

Material furnizat de Universitatea din Colorado la Boulder. Original scris de Daniel Strain și preluat de la Science Daily.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii