Noutăți

Influența genetică asupra duratei de viață este cu mult sub estimările anterioare. Ce s-a descoperit în schimb?

O analiză a peste 400 de milioane de persoane a relevat că influența genetică asupra duratei de viață este cu mult sub estimările anterioare. În schimb, studiul sugerează că există altceva care ne trasează linia vieții, și anume alegerile noastre și ale celor dinaintea noastră. Prin alegerea unor parteneri care arată și acționează similar cu noi, transferăm factori culturali și genetici care sunt legați de durata vieții, la fel cum ar fi modul în care transferăm averea sau statutul socio-economic către următoarea generație.

„Putem învăța multe lucruri despre biologia îmbătrânirii din genetica umană, dar dacă influența factorului genetic asupra duratei de viaţă este scăzută, atunci aceasta nu ne ajută foarte mult la înţelegerea longevităţii la oameni. Totuși, putem deduce care sunt într-adevăr întrebările la care oamenii de știință, care studiază îmbătrânirea, pot spera să găsească un răspuns”, a declarat cercetătorul Graham Ruby, care studiază procesul de îmbătrânire la om la compania Calico Life Sciences.

Heritabilitatea este un termen din genetică care reprezintă gradul în care un caracter al unui organism este mai degrabă moştenit decât atribuit unor factori din mediul intern sau extern care ar putea provoca modificări non-ereditare. Aceasta estimează gradul de variație a unei trăsături, cum ar fi durata vieții, prin compararea efectelor provocate de factorii genetici şi de factorii non-genetici, cum ar fi stilul de viață, influențele socioculturale sau chiar accidentele. Studiile anterioare au estimat că heritabilitatea speranţei de viaţă în cazul omului este de 15…30%. Noul studiu sugerează că această estimare este mult prea mare.

Cum spuneam și puțin mai sus, oamenii de știință au studiat un set de arbori genealogici pentru mai mult de 400 milioane de oameni născuți în secolele XIX și XX, aceștia fiind conectați între ei printr-o relație de tipul părinte, copil sau soț și soție. Pe baza acestor date, cercetătorii au creat un model unde au observat o caracteristică neobișnuită, care nu a mai fost evidenţiată în studiile anterioare.

Se pare că durata de viață a soților este neobișnuit de asemănătoare, mai asemănătoare, de fapt, decât în cazul unor frați de sex opus care au mult mai multe gene în comun. Acest lucru se poate datora şi faptului că soții trăiesc în aceeaşi locuinţă, dar cercetătorii au descoperit un indiciu care a sugerat o altă cauză. Oamenii de știință au observat corelaţii asemănătoare privind durata vieţii între frați și verii primari, dar şi în cazul unchilor şi mătușilor. Toate aceste tipare sugerează că mai există un factor care influenţează longevitatea și anume împerecherea selectivă. Acesta este fenomenul prin care oamenii tind să-şi aleagă parteneri cu trăsături asemănătoare cu ale lor.

sursa: https://www.sciencealert.com/how-long-you-re-going-to-live-is-not-all-in-your-genes
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii