Noutăți

Inedit: în cetatea medievală de la Biertan, din Transilvania, era folosită o eficientă metodă… contra divorțului

Undeva, prin secolul XII, au fost aduși în Transilvania sașii, coloniști de neam german care contribuiau la apărarea țării, date fiind pericolul otoman și incursiunile tătărești. Una dintre așezările medievale cele mai remarcabile ale sașilor din Transilvania a fost Biertanul (astăzi sat din județul Sibiu).

În anul 1510, Biertanul era o localitate înfloritoare, cu o populație de 5000 de locuitori, în care puteau fi admirate deosebite realizări arhitectonice. Și în prezent, se remarcă prin biserica fortificată, ctitorită în Evul Mediu (datând din secolul XV).

Biertan

Biserica

Lăcașul de cult din Biertan a fost protejat, încă de la început, de către ziduri strașnice, prevăzute cu bastioane. Trebuie spus că, începând din cea de-a doua jumătate a secolului XVI, la Biertan și-a avut sediul așa numitul „episcopat săsesc”, vreme de trei secole.

Solidul sistem de fortificații care înconjoară biserica nu a putut face față asaltului curuților (luptători antihabsburgici de diferite etnii), atunci când, la început de secol XVIII, acești combatanți mânați de către un puternic sentiment de revoltă au cucerit cetatea și au produs unele distrugeri.

divort medieval

fortificatii

Într-unul dintre bastioanele cetății de la Biertan s-a aflat o încăpere cu un rol special, destinată soților care doreau separarea, divorțul. În acea cameră – una nu prea mare, cuplurile căsătorite ce susțineau cu tărie că vor să divorțeze erau nevoite să locuiască împreună, un interval de timp (2-6 săptămâni), fără a putea părăsi „carcera”.

Camera cu pricina era prevăzută cu un mobilier simplu. În odaie se afla un pat, confecționat în stil tradițional. Pe masă se aflau (doar) o lingură, o strachină, un pahar. Orice cuplu care se prezenta în fața autorităților bisericești pentru a solicita divorțul era obligat să petreacă câteva săptămâni în acea odaie. Abia după aceea putea avea loc divorțul, dacă soțul și soția sa ar mai fi dorit, în continuare, să-și separe destinele.

camera

Metoda închiderii într-o singură odaie a celor ce voiau separarea a fost folosită, la Biertan, vreme de trei secole. Dacă am da crezare legendelor locului, un singur cuplu dintre cele care au fost silite să împartă mica odaie din bastionul răsăritean al cetății a cerut să fie desfăcută căsătoria, după șase săptămâni.

Toate celelalte perechi, spune legenda, au renunțat la divorț. Cele mai multe perechi au regăsit, cum-necum, calea bunei înțelegeri și armoniei conjugale în acel spațiu restrâns. Probabil, altora li s-au părut mult prea lungi cele câteva săptămâni în care trebuiau să stea tot timpul laolaltă, împărțind unica lingură, unica farfurie, singurul pahar și, desigur, unicul pat. Oricum, „camera împăcării” a fost un original remediu anti-divorț, folosit de către sașii din Biertanul medieval!

timbru

la camp

Surse: wikipedia.org, www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii