Noutăți

Incredibila poveste a suedezului Carl Pettersson – marinarul care a ajuns rege pe o insulă exotică din Pacific

La început de secol XX, povestea europeanului care a ajuns monarhul unei insule exotice din Pacific făcea înconjurul lumii. Marile aventuri prin care urma să treacă suedezul Carl Pettersson aveau să înceapă la 1898, pe când avea doar 17 ani și s–a angajat ca marinar. După vreo șase ani, când deja căpătase experiență, a ajuns să lucreze pe un vas care aparținea societății Neuguinea-Compagnie, al cărei sediu se afla în Kokopo, Papua, Noua Guinee.

e

Vreme de alți șase ani, Pettersson a vânturat mările mapamondului în lung și-n lat, alături de camarazii săi. Până când, în urmă cu 112 ani, s-a produs o tragedie. Vasul pe care lucra Pettersson s-a scufundat în Oceanul Pacific, în vecinătatea insulei Tabar, chiar în ziua de Crăciun. Spre deosebire de restul echipajului, Pettersson a scăpat cu viață, fie datorită vigorii sale deosebite, fie, mai probabil, fiindcă a avut suficiente zile.

b

Sleit de puteri, Pettersson a ajuns pe țărm. Pesemne că, știind deja obiceiurile băștinașilor, a avut suficientă încredere în Cel de Sus, atunci când a pus primul pas pe țărmul insulei. Pentru că numai Cel de Sus te-ar mai fi putut salva atunci când ai fi nimerit, singur și fără arme, pe o insulă a canibalilor. Atunci, la început de secol XX, mai existau, pe acele îndepărtate meleaguri, triburi care aveau un meniu de o asemenea extremă diversitate.

Cum a pășit pe insula Tabar, Pettersson a fost înconjurat de către localnici. Inițial, intențiile lor nu erau foarte pașnice. Nici Pettersson nu și-ar fi cedat pielea fără să se opună. Era un bărbat deosebit de puternic, dar băștinașii l-ar fi răpus, dac-ar fi fost hotărâți. Se spune că, în momentul în care au vrut să-l doboare, localnicii cu renume de canibali feroce au fost fascinați de ochii săi albaștri. Sau poate că deja își luaseră prânzul.

L-au dus la rege, care a decis să fie lăsat în viață. Europeanul s-a integrat bine în societatea localnicilor, care îi apreciau forța și chiar ajunseseră să-l admire pentru cunoștințele sale. Avea și numeroase admiratoare. Una dintre ele era fiica regelui. La trei ani de la venirea lui Pettersson în insulă, regele Lamy i-a permis fiicei sale, prințesa Singdo, să se căsătorească cu suedezul.

a

Pentru Pettersson, viața luase o turnură excelentă. A devenit stăpânul unei plantații de cocotieri, pe care a numit-o „Teripax” și s-a implicat în prosperul comerț cu copra (miezul uscat al nucilor de cocos). Nu după multă vreme, regele s-a stins iar Carl Pettersson, căruia se pare că-i pusese Dumnezeu mâna în cap, a devenint monarh absolut, în locul său.

Micul popor insular îi purta un deosebit respect, numindu-l „Puternicul Charley”. Afacerile îi mergeau de minune ”Puternicului Charley” iar regina Singdo i-a dăruit nu mai puțin de opt prunci. Oamenii care munceau pe plantațiile sale erau bine plătiți și bine tratați, lucru atipic în acele vremuri.

Dacă ar fi o doar o poveste și nu reproducerea unor fapte reale, ar urma să spunem că „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, de n-or fi trăind cumva și astăzi”. Ei bine, lucrurile n-aveau cum să se petreacă chiar așa, nici măcar pentru „Puternicul Charley”, un privilegiat al sorții.

d1

În 1921, regina Singdo a trecut la cele veșnice, lucru care l-a făcut pe Pettersson să se înapoieze în țara sa natală. Acolo s-a recăsătorit, în 1923. S-a reîntors pe insulă, găsind plantațiile vraiște, dar a pus totul la punct. Din păcate, nici soția cea de-a doua nu i-a putut fi alături până la bătrânețe, încetând din viață prematur. Chiar dacă această parte a vieții i-a oferit destulă tristețe, fostul marinar a avut parte și de bucurii, cum ar fi descoperirea unui zăcământ de aur, în insula Simberi, lucru care l-a făcut bogat. „Puternicul Charley” a încetat din viață în 1937, la Sidney, și se poate spune că a avut o viață de poveste!

Mai mult, personalitatea și viața sa au inspirat-o pe cunoscuta scriitoare suedeză Astrid Lindgren să creeze un personaj de poveste, pe nume Ephraim Longstocking. Pentru creațiile sale, Astrid Linndgren a obținut râvnitul premiu „Hans Christian Andersen”.

f

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Imagini: www.thevintagenews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii